HIGHLANDER Medvednica – planinarsko događanje stiže u metropolu!

by | 1 lipnja, 2022
highlander medvednica

Vikend-izleti u planine u potrazi za svježim zrakom, mirom i netaknutom prirodom jedan su od najčešćih načina opuštanja i odmora stanovnika velikih gradova, a takva je situacija i sa Zagrepčanima, koji nerijetko kraj tjedna provode na obroncima neke od obližnjih planina. Odlazak u prirodu savršena je prilika za odmak od svakodnevice koja vrlo često robuje brojnim obvezama i navikama, a dani se provode uz računala, u automobilima, pripremama za vrtić i školu…

Svi oni koji žele iskusiti nešto novo, testirati vlastite granice i osvijestiti što nam priroda daje, a pritom ujedno i uživati na planini, od 28. do 30. listopada 2022. mogu sudjelovati na HIGHLANDER-u Medvednica. To je prvi put da će se ovo planinarsko događanje održati na Medvednici, smještenoj na sjevernom dijelu Zagreba, ali je ujedno i drugo HIGHLANDER događanje u Hrvatskoj – prvo je HIGHLANDER Velebit, koji će se održavati od 25. do 30. kolovoza.

“Ovo je prvi HIGHLANDER događaj organiziran na planini koja se uzdiže iznad glavnoga grada, a ruta prati transverzalu Medvednice, koja je prepuna prirodnih dragulja poput slapa Sopot i jezerca Kraljičin Zdenac koji oživljavaju dubokim bojama jeseni. Atraktivnost lokacije, odlično održavana planinarska infrastruktura, dobra gastro-ponuda te blizina grada – čime olakšavamo sudionicima dolazak na događaj i smanjujemo njihov ugljični otisak – uvelike su utjecale na izbor Medvednice kao najnovije lokacije ovog planinarskog festivala”, rekao je HIGHLANDER CEO Jurica Barać.

Sudionici će se moći prijaviti za HIGHLANDER 55, odnosno rutu u dužini od 59 kilometara čiji će start biti Susedgrad, a cilj Sesvete, te će trajati tri dana. Sudionici će kroz predloženu dionicu prolaziti kroz četiri kontrolne točke, odnosno Planinarski vrh Kameni svati, Planinarsko sklonište Falat, Sljeme – otkud se pruža idiličan pogled na metropolu te Planinarski dom Lipa-Rog.

Cilj HIGHLANDER-a koji se s Velebita proširio u 17 zemalja svijeta je promicanje zdravog načina života, poticanje na fizičku aktivnost, rušenje mentalnih barijera kao i promocija planinarskog turizma koji dobiva sve veću ulogu u turističkim ponudama brojnih destinacija. Uz to, HIGHLANDER promiče Leave No Trace te Erase The Trace filozofiju, odnosno brigu o prirodi gdje se sudionicima nalaže da ne ostavljaju ništa za sobom u prirodi, ali i da pokupe smeće koje pronađu putem te da se razmišljaju o nasljeđu koje ostavljaju generacijama koje dolaze.

HIGHLANDER Medvednica savršena je prilika za ostaviti užurbani radni tjedan iza sebe te za uživanje u prirodi koja nam je vrlo često u neposrednoj blizini, a ne koristimo je na najbolji mogući način. Ovo planinarsko događanje ujedno je i pravi mamac za sve ljubitelje hajkanja – kombinacija biciklizma i planinarenja – da se okušaju u novom izazovu, a Sljeme je idealna kulisa za stanovnike Zagreba i okolice da iskušaju vlastite granice na domaćem terenu. Tri dana u planinama u društvu zaljubljenika u planine i avanture iznjedrit će iskustvo koje se pamti za cijeli život.

Više informacija na: https://highlanderadventure.com/medvednica/hr

Foto: PR