Hévíz – kupanje među lopočima 365 dana godišnje

Na samo dva sata od Zagreba

by | 4 prosinca, 2023
@visithungary

Jezero Hévíz dragulj je istoimenoga gradića koji godišnje privuče više od milijun gostiju. Turisti ovdje ne dolaze samo zbog relaksacije već i zbog ljekovitih svojstava jezera za koje su znali još i Rimljani.

Na samo dva sata vožnje automobilom od Zagreba nalazi se Hévíz, najveće biološki aktivno prirodno termalno jezero na svijetu. Kupališna sezona ovdje traje 365 dana godišnje jer temperatura vode nikad ne pada ispod 23 °C, dok ljeti može dostići 36-38 °C.

Iako se u Hévízu možete kupati tijekom cijele godine, krajem jeseni i početkom zime temperatura vode je najugodnija. Pritom, zimi se od kondenzirane pare stvara prirodni inhalator, magloviti sloj koji sprječava hlađenje jezera, a blagotvorno djeluje na vaše glasnice. Kupanje u ovom 4,4 hektara velikom jezeru pružit će vam i jedinstvenu masažu jer se voda kreće slijeva nadesno i s dna prema gore. A plivanje među autohtonim bijelim lopočima i onim ljubičastima donesenima iz Indije dok pahulje snijega padaju svuda oko vas, bajkovito je iskustvo. Voda ovog jezera bogata je mineralima i u kombinaciji s ljekovitim blatom, vrlo blagotvorno djeluje u liječenju brojnih bolesti. Ako u Hévíz ne dolazite zbog ozdravljenja, već zbog opuštanja, onda ćete kupanjem i brojnim wellness programima sačuvati svoje zdravlje i provesti divne dane u ovoj “zdravstvenoj i wellness prijestolnici Europe”. Voda jezera Hévíz nije samo ljekovita već je i izuzetno čista jer se obnavlja svaka tri dana.

@visithungary

Foto: @visithungary

Nije samo kupanje u ovom jezeru način na koji se možete aktivirati. Hévíz je okružen i šumom površine 34 hektara pa je i šetnja odličan izbor. Također, na šest kilometara od Hévíza nalazi se Balaton, najveće jezero srednje Europe, koje je okruženo uređenim biciklističkim stazama dužine 1000 kilometara. Na raspolaganju vam je 70 tematskih tura i 30 odmorišta, a mobilna aplikacija s navigacijskim sustavom i stranica s planerima ruta pomoći će vam isplanirati svoj dan. “Nahranite” i svoju dušu te obiđite Feštetić u Kestelu, impozantan barokni dvorac s početka 19. stoljeća. Upoznajte se s aristokratskim načinom života, obiđite biblioteku neprocjenjive vrijednosti, uživajte u izložbama lovačkih trofeja, kočija i maketa željeznice, zavirite u arhivu mađarske masonerije i relaksirajte se u velikom egzotičnom parku.

Foto: @visithungary

Gastronomska i vinska ponuda Hévíza i okoline sigurno će zadovoljiti vaša očekivanja, bilo da ste u potrazi za dobrim restoranom ili nečim posebnijim. Nalazite se u čuvenoj vinskoj regiji Balatona koja će obradovati vaša nepca izuzetnim vinima, poput onih iz pitoresknog mjesta Badacsony (Badačonj), koje ovdje nazivaju “vinogradom divova”.

Hévíz i njegova okolina pružit će vam nezaboravan odmor bez obzira na godišnje doba.

Foto: @visithungary