Gubitak pamćenja i koncentracije moglo bi biti posljedica ovih stanja

by | 23 kolovoza, 2021
pamćenje, koncentracija, anksioznost, depresija

Anksioznost i depresija česte su teme na našem portalu, a, nažalost, i sve češće u svakodnevnom životu. Međutim, jeste li se ikada zapitala mogu li te dvije stvari utjecati na gubitak pamćenja i koncentraciju u svakodnevnom životu? Upravo to je pitala na Twitteru stand-up komičarka i spisateljica Abby Govindan te potaknula raspravu o ovom problemu.

Postoje brojna istraživanja o vezi između depresije i anksioznosti i oštećenja pamćenja pa je zapravo fascinantno vidjeti kako stanje mentalnog zdravlja utječe na “memoriju” mozga. Dr. Krista Jordan, klinička psihologinja i terapeutkinja u Choosing Therapy govori o razlozima zašto se to događa. Jedan od razloga je utjecaj kortizola – hormona stresa koji postoji kod osoba s anksioznošću i depresijom te dovodi do zadržavanja sjećanja. Jordan objašnjava to tako da blaga do umjerena razina stresa može poboljšati pamćenje i druge kognitivne funkcije tako da pruža motivaciju. Međutim, visoka razina stresa oslobađa kemikalije u mozgu koji remete formiranje memorije, to jest sprječava pravilno fukcioniranje moždanog memorijskog centra, hipokampusa.

Pročitajte: 5 dnevnih navika koje pogoršavaju anksioznost

Razlozi za gubitak pamćenja uz anksioznost i depresiju

Postoje mnogi razlozi kako tjeskoba može utjecati na pamćenje. Primjerice, ljudi koji su tjeskobni teško se mogu prisjetiti događaja jer su ometeni crnim mislima koje im se vrte po glavi. Studije snimanja mozga pokazale su da pacijenti s depresijom ne mogu normalno funkcionirati u područjima koja povezujemo s pažnjom, planiranjem, koncentracijom, rješavanjem problema i motivacijom.

Važno je napomenuti da problemi s pamćenjem, koliko mogu biti posljedica depresije, mogu biti i njezin znak. Dakle, otežavanje koncentriranja i pamćenja bilo kakvih informacija mogao bi biti znak problema jer osoba kratkotrajno (ili dugotrajno) zaboravlja važne činjenice zbog stanja u kojem se nalazi. Stres je glavni okidač koji otežava normalno funkcioniranje mozga te najveći razlog zašto dolazi do poteškoća s pamćenjem i koncentriranjem.

Prije nego što uopće shvatite da biste trebali liječiti bilo koji od ovih problema, pokušajte se na vrijeme pobrinuti da mu doskočite i spriječite ga. Te male stvari nikad nije dovoljno naglasiti, a radi se o vježbanju, zdravoj prehrani, pozitivnim mislima te mindfulness terapiji. Zapravo, radi se o svim stvarima koje vas čine sretnima te je upravo takve stvari potrebno što češće prakticirati.

Itekako je važno anksioznost i depresivne poremećaje liječiti na vrijeme kako ne bi doveli do neželjenih negativnih zdravstvenih ishoda, pa svakako potražite savjet liječnika ako se borite s jednim od ovih stanja, a posebice ako vidite da se ne možete sami boriti s ovim problemom.

Pročitajte: Uz ove jednostavne vježbe svakodnevno možete ‘trenirati’ pamćenje i jačati mozak

FOTO: George Milton/Pexels