Gubitak kilograma je siguran ako radite ove tri stvari

by | 11 veljače, 2020

Ako ste ikada držali više od jedne dijete, vjerojatno ste primijetili da one imaju neke sličnosti. Naime, jedna nedavna studija Sveučilišta Stanford ustanovila je da ljudi mršave bez obzira na plan prehrane ako jedu niskomasnu i niskokaloričnu hranu, kako pišu NBC News.

Istraživači su se nakon dobivenih rezultata udubili u sličnosti ovih dijeta i ustanovili da uz pridržavanje sljedeća tri pravila sigurno možete smršavjeti.

1. Jedite više povrća

Osim što je raznovrstan unos povrća dobar za zdravlje, dobar je i za mršavljenje. Ono vas čini sitim uz malo kalorija, a sadrži dosta hranjivih tvari potrebnih za borbu protiv bolesti kao što su bolesti srca, dijabetes tipa 2 i neke vrste rakova.

Ono što je važno jest da vam prehrana bude što raznovrsnija i da izbjegavate što manje namirnica. Pronalazite nove načine za njihovu pripremu i uživajte u ukusnoj hrani dok u isto vrijeme gubite kilograme. Povrće ćete najlakše dodati prehrani ako ga kombinirate s onim što već volite, na primjer s pastom, piletinom, pizzom, pljeskavicom. Samo se za početak potrudite da svoj omiljeni obrok obogatite pa ćete kasnije moći i bez ranije omiljenih jela i znat ćete barem povremeno uživati u jelima od samog povrća.

2. Unosite manje šećera

Prema rezultatima jednog istraživanja, naša biologija je kriva što volimo slatko. Hrana sa šećerom je ukusnija pa proizvođači hrane ubacuju šećer u sve što mogu zbog čega pretjerujemo s njegovim unosom čak i kada to nećemo. U prosjeku unesemo čak 19 žličica šećera dnevno, a preporučeno je šest za žene i devet žličica za muškarce.

Mnogi vjeruju da tijekom niskomasne dijete mogu jesti niskomasne kolače, ali su i oni puni šećera. Istina je da se trebate okrenuti namirnicama koje su zdrave i imaju malu razinu masti, a to su povrće, voće, cijele žitarice. Pokušavajte, što je više moguće, izbjegavati jela s dodatkom šećera i čitati deklaracije kako biste znali što jedete.

3. Jedite cijele namirnice

Jedite cijele namirnice i izbjegavajte višestruko prerađenu hranu. Ove se namirnice povezuju s debljanjem vjerojatno zato što mnoge od njih (čips, sladoled, zamrznuta pizza, kolači) nemaju toliko vlakana koliko imaju cijele namirnice, uključujući povrće. Vlakna nam pomažu da se osjećamo sitije pa jedemo manje zbog čega je mršavljenje prirodni slijed.

Jedno istraživanje novijeg datuma ustanovilo je da se lakše prejedemo od prerađene hrane. Naime, istraživači su ustanovili da unesemo čak 500 kalorija više tijekom dana ako jedemo prerađenu hranu. Sudionici studije koji su to prakticirali udebljali su se jedan kilogram za kratko vrijeme trajanja studije, dok su oni koji su jeli cijele namirnice smršavili jedan kilogram za to vrijeme.

U cijele namirnice spadaju voće, povrće, orašasti plodovi, sjemenke, cijele žitarice, jaja, morska hrana, piletina i tako dalje. Mišljenja o tome što od ove hrane treba biti prioritet se razlikuju, a ono što vi trebate napraviti je odabrati pristup koji vam najviše odgovara i koji vam je najlakši za pridržavanje.

Foto: Daria Shevtsova / Pexels

IZVOR: INDEX.HR