Grah s ribom

by | 17 srpnja, 2013

Sastojci:

  • 600 g krupnog bijelog graha
  • 4 glavice luka
  • 1 manja glavica češnjaka
  • 400 g fileta soma
  • 3 mrkve
  • 2 crvene paprike
  • 200 g pelata od rajčica
  • 1 ljuta papričica
  • 2 lovorova lista
  • 1 žlica mljevene paprike
  • mješavina začina, papar

Priprema:

1. Mrkvu, luk i papriku očistiti i narezati na kockice, a filete soma na krupnije kocke. Ljutu papričicu i češnjak što sitnije nasjeckati.
2. U dublju posudu uliti vodu, dodati grah i ostaviti da zakuha. Zatim ga procijediti i doliti toplu vodu, dodati mrkvu, lovorov list, polovinu luka i češnjaka te poklopiti i kuhati dok grah ne omekša.
3. Posebno na malo ulja popeći preostali luk i češnjak, a potom dodati ljutu i slatku papriku te i to kratko popeći. Dodati izmiksane pelate rajčice i nastaviti s pirjanjem dok svi sastojci ne omekšaju. U gotov umak dodati mljevenu papriku i začine po želji.
4. Omekšani grah s povrćem procijediti i pomiješati s pripremljenim umakom.
5. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju uliti pripremljenu smjesu, te dodati tekućinu u kojoj se grah kuhao tek toliko da pokrije i odozgo utisnuti filete soma. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumeni.

Izvor: Dobra hrana