


Sastojci:
- 600 g krupnog bijelog graha
- 4 glavice luka
- 1 manja glavica češnjaka
- 400 g fileta soma
- 3 mrkve
- 2 crvene paprike
- 200 g pelata od rajčica
- 1 ljuta papričica
- 2 lovorova lista
- 1 žlica mljevene paprike
- mješavina začina, papar
Priprema:
1. Mrkvu, luk i papriku očistiti i narezati na kockice, a filete soma na krupnije kocke. Ljutu papričicu i češnjak što sitnije nasjeckati.
2. U dublju posudu uliti vodu, dodati grah i ostaviti da zakuha. Zatim ga procijediti i doliti toplu vodu, dodati mrkvu, lovorov list, polovinu luka i češnjaka te poklopiti i kuhati dok grah ne omekša.
3. Posebno na malo ulja popeći preostali luk i češnjak, a potom dodati ljutu i slatku papriku te i to kratko popeći. Dodati izmiksane pelate rajčice i nastaviti s pirjanjem dok svi sastojci ne omekšaju. U gotov umak dodati mljevenu papriku i začine po želji.
4. Omekšani grah s povrćem procijediti i pomiješati s pripremljenim umakom.
5. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju uliti pripremljenu smjesu, te dodati tekućinu u kojoj se grah kuhao tek toliko da pokrije i odozgo utisnuti filete soma. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana



