#GoGreen: Kako u svoju beauty rutinu unijeti male promjene u službi očuvanja planeta

by | 21 travnja, 2020

Požari koji su poharali Amazonu, a potom i Australiju, poplave, erozije zemljišta, oluje, tropske vrućine, a sada i pandemija koja je doslovno okupirala cijeli svijet samo su neki od jasnih znakova koji nam daju do znanja kako nam vrijeme za spas planeta istječe.

Priroda nam već neko vrijeme šalje alarmantna upozorenja koja su s aktualnom pandemijom samo postala očitija. Krajnje je vrijeme da prestanemo okretati glavu pred gorućim problemom onečišćenja okoliša i misliti kako on nije istinit ili kako to nije naša stvar. Svakodnevno donosimo niz sitnih odluka koje vrlo lako mogu postati one u korist našeg jedinog doma, planeta Zemlje. Od kupovine namirnica koje konzumiramo pa sve do naše kupaonice, vrijeme je da postanemo svjesni svog utjecaja te da napravimo neke izmjene. Jer planet bez nas itekako može, no mi bez njega ne možemo.

S obzirom na to da se sutra, 22. travnja, obilježava 50. godišnjica Dana planeta Zemlje, skupili smo nekoliko jednostavnih savjeta za pretvaranje regularne beauty rutine u onu održivo, eco-friendly. Naravno, ostalo je još puno prostora za poboljšanje u smjeru postizanja prave ekološki osviještene i zero waste beauty rutine, stoga ove savjete smatrajte samo početkom.

#1 Reciklirana ambalaža i staklene teglice
Znate li da se svake godine u naša mora i oceane baca više od osam milijuna tona plastike, zbog čega umiru morske životinje te se onečišćuje naša prehrana? Ono što možemo napraviti jest koristiti recikliranu ambalažu, a staklene teglice različitih proizvoda nakon potrošnje ne moramo bacati, nego ih možemo prenamijeniti

#2 Organsko podrijetlo
Mnoge beauty kompanije odbacuju za okoliš štetne kemikalije te počinju koristiti prirodne sastojke, stoga je na nama da prigrlimo proizvode organskog podrijetla koji ne štete planetu na kojem živimo, a ni ne ugrožavaju zdravlje ljudi koji proizvode ove proizvode.

#3 Izbjegavajte mikročestice
Jeste li znali da su one sitne čestice u vašem omiljenom pilingu zapravo plastika koja, osim što može oštetiti vašu kožu, onečišćava i naše vode? Premda se one i dalje koriste, mikročestice kao sastojak u kozmetičkim formulama su zakonom zabranjene, a vrijeme je da ih i vi izbacite iz svojih beauty rutina.

#4 Cruelty-free
Podržite kompanije koje svoje proizvode ni u jednoj fazi proizvodnje ne testiraju na životinjama niti ne koriste sastojke životinjskog podrijetla tako što ćete u svoju beauty rutinu uvrstiti upravo njihove proizvode. Danas se sve više kompanija okreće cruelty-free proizvodnji, zahvaljujući čemu je izbor uistinu velik.

#5 Iskoristite proizvode do kraja
Oduprite se bacanju proizvoda koji nisu do kraja potrošeni. Prije nego što kupite svježu bočicu kreme ili laka za nokte, provjerite nije li na dnu stare bočice ostalo još proizvoda koji možete iskoristiti. Planet će vam biti zahvalan.

#6 Rukavice za skidanje make-upa
Trošite li pakete i pakete blazinica ili maramica za skidanje šminke, isprobajte kozmetičku rukavicu za uklanjanje make-upa koju možete prati i koristiti nebrojeno puno puta.

#7 Multifunkcionalnost
Bacite se u DIY projekte i napravite domaći piling za lice od svega nekoliko sastojaka. Također, budite kreativni s korištenjem proizvoda za njegu i make-up tako što ćete ih koristiti na više načina. Ne samo da ćete ovako pojednostaviti svoju rutinu nego će vam biti zahvalni i okoliš, i vaš novčanik.

#8 Bez plastike
Svoju regularnu četkicu za zube zamijenite onom načinjenom od bambusa, poput Humble Brush četkice koja, osim što je ekološki prihvatljivija, čini dobro i za krhke zajednice diljem svijeta. Također, kad god možete, birajte proizvode u rinfuzi, odnosno one bez plastične ambalaže.

Foto: Instagram