Gibanica od kiselog tijesta

by | 23 siječnja, 2014

Sastojci:
Za tijesto:

  • 550 g glatkog brašna
  • 1/2 kocke svježeg kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 2 dl vode
  • 1 dl mlijeka
  • 1,5 dl ulja
  • sol
  • 0,5 dl vode

Za kremu:

  • 700 g svježeg sira
  • 3 jaja
  • sol
  • 1 dl vrhnja

Priprema:
1. U dubljoj posudi pomiješati mlako mlijeko i vodu, dodati izmrvljen svježi kvasac, žličicu šećera i brašna. Dobro izmiješati da ne ostanu grudice pa ostaviti na toplom da nadođe.
2. U posudu za miješanje usuti polovinu brašna, dodati žličicu soli i promiješati. Zatim dodati nadošao kvasac i 1 dl ulja te promiješati. Potom postepeno dodavati preostalo brašno i ručno mijesiti dok se tijesto ne počne odvajati od stijenki posude.
3. Od zamiješenog tijesta oblikovati 9 kuglica te ostaviti 20 minuta da odmori.
4. Potom svaku kuglicu razvaljati.
5. Po tri kruga tijesta stavljati jedan na drugi, ali samo prva dva premazati uljem, treći ne premazivati, tako da se dobiju tri hrpice. Ostaviti ih da nadođu 20 min.
6. Kada se tijesto odmori, svaku hrpicu istanjiti u koru.
7. Posebno umutiti sir, jaja, vrhnje i malo soli.
8. U odgovarajuću tepsiju staviti koru od tijesta, poprskati je uljem i premazati s malo kreme. Isti postupak ponavljati dok se ne utroši materijal, a završiti korom. Nadjevenu pitu ostaviti da miruje 30 min.
9. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 ˚C oko 45 min.
10. Posebno pomiješati preostalo ulje i malo vode pa prokuhati. Dobivenom smjesom preliti pečenu gibanicu. Pričekati da se ohladi, a potom narezati na kocke.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept