Stigli su unikatni parfemi koji mirišu po izumrlom cvijeću

Spoj znanosti i umjetnosti

by | 18 listopada, 2023
Parfemi od izumrlog cvijeća

Većina parfema bazirana je na istim cvjetnim notama, a mislimo na ružu, jasmin, tuberozu, gardeniju itd. Novi je američki brend napravio revoluciju u parfemskoj industriji kreiravši parfeme koji mirišu poput davno izumrlog cvijeća.

Sve je veća potražnja za nišnim mirisima. Tražimo parfeme koji će postati naš signature miris, jedinstvene i nekonvencionalne mirise po kojima ćemo se istaknuti. Kako bi zadovoljili kupce i stvorili unikatan miris, parfumeri stoga traže nadahnuće na mnogim mjestima, od muzeja i hrane do prirode. No nedavno ih je njihova potraga za inspiracijom odvela u prošlost pa je najnovija parfumerska muza postala davno izumrlo cvijeće.

Pročitajte: Parfemski trend 2023.: Najbolji parfemi s notom vanilije

Parfemi od izumrlog cvijeća

Mirisno putovanje u prošlost

Američki brend Future Society nedavno je, naime, lansirao šest mirisa koji su kreirani korištenjem sekvenciranoga DNK-a izumrlih cvjetova, a njihove su formule smiješali prestižni svjetski parfemski nosevi.

Nikad prije nismo mogli putovati kroz vrijeme putem mirisa, ali sada to možemo učiniti zahvaljujući sekvenciranju DNK-a”, izjavila je Jasmina Aganović, znanstvenica s MIT-a i vlasnica kozmetičko biotehnološke tvrtke Arcaea za “Forbes”.

Parfemi od izumrlog cvijeća

Iz sačuvanih primjeraka izumrlih cvjetova, pohranjenih u harvardskom herbariju, znanstvenici su uzeli komadić i sekvencirali njihov DNK. Pristupom genomu biljke, uspjeli su dobiti njihove mirisne molekule. Kao rezultat toga, parfumeri brenda Future Society napravili su interpretaciju kako bi to cvijeće moglo mirisati.

Izumrlo cvijeće u bočici

Svaki od šest uniseks mirisa temelji se na izumrlom cvijeću, a priču o svakoj biljci dijele na pakiranju i na svojim društvenim mrežama. Primjerice, u parfemu Invisible Woods ističe se Wendlandia angustifolia, cvijet iz planinskog dijela Indije koji je 1917. godine izumro zbog suše.

Parfemi od izumrlog cvijeća

Tu je i miris Grassland Opera, koji se temelji na biljci Orbexilum stipulatum, koja je iščezla 1812. godine zbog migracije bivola u sjevernoameričkim ravnicama. Njihov voćni parfem Solar Canopy podsjeća na hibiskus, točnije na njegovu vrstu Hibiscadelphus wilderianus, koji je posljednji put viđen 1912. na Havajima, ali je izgubljen zbog prakse sječe i krčenja šuma.

Parfemi od izumrlog cvijeća

Pročitajte: Ako ste se ikad pitali, ovo su parfemi koje nose urednice francuskog “Voguea”

Foto: Ivan Kocha, iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Tagovi: