Fina badem torta

by | 13 ožujka, 2013

Sastojci:

Za kore:

  • 8 bjelanjaka
  • 8 žlica šećera u prahu
  • 260 g mljevenih badema

Za kremu I:

  • 8 žumanjaka
  • 8 žlica šećera
  • 60 g čokolade
  • 70 g sjeckanih badema
  • 125 g maslaca

Za kremu II:

  • 2 žumanjka
  • 2 žlice gustina
  • 2 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2,5 dl čokoladnog mlijeka
  • 125 g maslaca

Za glazuru:

  • 100 g čokolade
  • 50 g maslaca

Priprema:

Kore:

1. Umutiti 4 bjelanjaka u čvrst snijeg, a zatim uz neprestano mućenje postepeno dodavati 4 žlice šećera dok se ne dobije čvrst šaum.
2. Potom dodati 130 g mljevenih badema i polako promiješati.
3. Pleh obložiti papirom za pečenje i uliti u njega pripremljenu smjesu. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 ˚C dok ne porumeni. Pečenu koru uzdužno prerezati napola kako bi se dobile dvije kore. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru pa je također prerezati napola. Ukupno trebate dobiti četiri kore.

Krema I:

1. Pomiješati žumanjake i šećer pa kuhati na pari uz neprestano miješanje dok se ne zgusne. Potom dodati izlomljenu čokoladu i miješati da se otopi.
2. U ohlađenu kremu dodati maslac i umutiti mikserom. Na kraju dodati sjeckane bademe i promiješati.

Krema II:

1. U manjoj posudi umutiti žumanjke, šećer, vanilin šećer, gustin i 0,5 dl čokoladnog mlijeka.
2. Posebno ugrijati preostalo čokoladno mlijeko pa dodati u njega umućenu smjesu i ostaviti da se zgusne.
3. U ohlađenu kremu dodati maslac i umutiti mikserom.

Završni postupak:

1. Pomiješati kremu I i kremu II pa dobro izmiješati.
2. Pečene kore premazati pripremljenom kremom i naslagati ih jednu na drugu.
3. Posebno pripremiti glazuru od čokolade (čokoladu i maslac otopiti na pari) te preliti preko torte.

Izvor: Dobra hrana