File sa slatko-kiselim umakom

by | 20 svibnja, 2013

Sastojci:

  • 2 svinjska filea
  • 0,5 dl umaka od soje
  • 0,5 dl crnog vina
  • 1 žlica šećera
  • 1 žlica meda
  • prstohvat češnjaka u prahu
  • 2 stručka mladog luka
  • mješavina začina
  • 500 g mladog graška
  • ulje, sol

Za slatko-kiseli umak:

  • 1 žlica jabučnog octa
  • 2 žlice worcester umaka
  • 2 žlice šećera
  • 3 dl soka od rajčica
  • 1 žlica gustina
  • mješavina začina

Priprema:

1. U odgovarajućoj posudi pomiješati sojin umak, crno vino, šećer, med, češnjak u prahu, sitno sjeckani mladi luk i začine po želji. Sve sastojke dobro izmiješati pa u njih potopiti filee i ostaviti u hladnjaku da prenoće. Tijekom mirovanja meso povremeno okretati.
2. Odstajalo meso ocijediti od marinade i popeći na vrućem ulju da porumeni. Zatim postepeno dolijevati procijeđenu marinadu i pirjati na umjerenoj temperaturi dok potopuno ne omekša.
3. Mladi grašak skuhati u slanoj vodi.
4. Pirjane filee ostaviti da se ohlade, a potom ih rezati na tanke ploške, preliti slatko-kiselim umakom i poslužiti uz mladi grašak.

Slatko-kiseli umak:

1. U zdjelici pomiješati sok od rajčica, worcester umak, jabučni ocat, šećer, gustin i začine po želji. Kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se ne dobije željena gustoća.

Izvor: Dobra hrana