FERRERO I NUTELLA na udaru teških optužbi!

by | 13 siječnja, 2017

nutella

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) navodi u svom Izvješću da je jedan sastojak u Nutelli kancerogen. Nakon što je ta informacija izašla u javnost, industrija proizvodnje palminog ulja je na udaru u Europi.

Palmino ulje je sastojak na koji se upozorava u Izvješću, a upravo taj sastojak talijanski Ferrero koristi u proizvodnji Nutelle, jer on je taj koji daje glatku teksturu i produžava rok trajanja. EFSA navodi da je palmino ulje opasnije od bilo kojeg drugog ulja te je isti zaključak donijela nedavno i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Ferrero je pokrenuo veliku televizijsku kampanju u kojoj želi objasniti da palmino ulje nije opasno te kako Nutella bez tog ulja ne bi bila ista. Palmino je ulje najjeftinije na tržištu, stoga bi zamjena tog sastojka stajala između osam i 22 milijuna dolara godišnje.

Ferrerov menadžer, Vincenzo Tapella, pojašnjava da bi zamjenom proizvod izgubio na kvaliteti te da bi to bio veliki korak unazad. Također, navodi da oni u proizvodnji obrađuju ulje na nižim temperaturama uz visoki tlak.

Palmino ulje je najkancerogenije od svih ulja kad ga se zagrijava na temperaturama višim od 200 stupnjeva Celzijevih, objavljuje EFSA.

Ferrero u svojoj TV reklami navodi da taj proces traje duže i 20 je posto skuplji od obrade ulja na visokoj temperaturi.