Feng shui: Riješite se nepotrebnih stvari iz kuće

by | 3 svibnja, 2014

Čišćenje nereda iz prostora u kojem živite ili radite ne svodi se samo na slaganje radnog stola ili pospremanje po kući. Sortiranje i spremanje nagomilanih stvari, ako se radi na pravi način, može imati dugotrajan utjecaj na poboljšanje kvalitete života.

spremanje-490x494

Prema filozofiji Feng shuija, gomilanje stvari koje samo zauzimaju prostor i skupljaju prašinu, narušava protok energije u prostoru, stvara blokade i time unosi neravnotežu u naš život. Čišćenje nereda iz stana, kuće ili ureda, neće samo olakšati snalaženje u tom prostoru, uštediti vrijeme traženja onoga što vam je upravo potrebno, nego će stvoriti i ugodnije okruženje u kojem je poticajno raditi, stvarati, opuštati se.

Svaki dan pomalo

Čišćenje stvari koje smo nakupljali godinama može biti emocionalno vrlo zahtjevno, a ako ima puno stvari, potrebno je i puno vremena. Radite svaki dan po 20 minuta, mala i brza čišćenja stvari i tako svaki dan oslobodite mali dio doma ili ureda od nepotrebnih predmeta, dokumenata i slično.

Promjenite perspektivu

Kao što se puno toga u životu promijeni s godinama, tako se i odnos prema stvarima koje čuvamo može promijeniti. Kad pravimo ‘čistku’ u svom životu, dolazimo do pitanja što su nam prioriteti, kako želimo provoditi svoje vrijeme, tko su nam pravi prijatelji i slično. Prostor je jednako dragocjen kao i vrijeme. Napunite ga samo stvarima koje su vam stvarno drage, a ostalo bacite, poklonite, donirajte.

Unesite strast

Prije nego što krenete sa slaganjem stvari i bacanjem nepotrebnog, pronađite konkretna mjesta na kojima će stajati predmeti povezani s konkretnom strašću. Tako ćete se lakše snalaziti unutar svog prostora, a i on će odjednom dobiti sasvim novi smisao i jasno smještene prioritete unutar života.

Kutija zvana ‘možda’

Ako postoje predmeti oko kojih se dvoumite hoćete li ih zadržiti ili baciti, napravite kutiju ‘možda’. U nju stavite sve za što vam se sada teško odlučiti hoće li vam nedostajati ili trebati u budućnosti. Nakon šest mjeseci izvadite iz kutije sve što vam je bilo potrebno, a ostatak bacite.

Budite redoviti

Kako ne biste opet nagomilavali stvari, napravite ‘blic čistku’ svakog mjeseca. Iskoristite to vrijeme kao refleksiju na mjesec koji je prošao kako biste očistili svoj um, sredili dojmove i odredili prioritete, kao plan za dalje. Na taj način ćete očistiti i dom od stvari koje vam stvarno nisu funkcionalne i neophodne.

Izvor: tportal.hr