Evo zbog čega ujutro imate neugodan zadah

by | 9 lipnja, 2020

Ako ste se ikad probudili i dočekao vas je pas koji vam diše ravno u lice – znate da zadah može biti pravi problem. No pojava halitoze odnosno neugodnog zadaha je prilično česta.

Prema Sally J. Cram, parodontologinji iz Washingtona koja je razgovarala s Everyday Healthom, jutarnji loš zadah može se pripisati isušivanju usne šupljine dok spavamo. Bez vlage bakterije koje uzrokuju neugodan miris mogu se umnožiti, a hrkanje ili disanje kroz usta mogu pogoršati problem.

Uz to, lijekovi koji uzrokuju suhoću usta mogu situaciju učiniti još neugodnijom, pogotovo ako ih uzmete neposredno prije spavanja.

Prehrana je također važna. Konzumacija aromatične hrane poput češnjaka ili luka prije spavanja može utjecati na vaš dah čak i satima nakon jela.

No koraci za borbu protiv lošeg jutarnjeg daha prilično su jasni. Četkajte zube prije spavanja i kad se probudite, a ne zaboravite svaki put očistiti i jezik. Ako koristite sredstvo za ispiranje usta, provjerite koliko je preporučeno korištenje, odnosno ispiranje – obično je to oko 30 sekundi. Prije odlaska na počinak možete popiti i malo vode. Ipak, ako loš zadah potraje, možda je došlo vrijeme da otiđete stomatologu.

IZVOR :INDEX.HR

Photo by Alexander Krivitskiy on Unsplash