Zašto je ženama potrebno puno više sna nego muškarcima?

by | 4 svibnja, 2020

Istraživači s uglednog Sveučilišta Duke tvrde da bi žene trebale spavati duže od muškaraca. U studiji koju su proveli znanstvenici američkog sveučilišta sudjelovalo je 210 žena i muškaraca srednje životne dobi. Otkrili su da dame imaju veće zdravstvene probleme zbog nedostatka sna u usporedbi s muškarcima.

“Otkrili smo da je loš san kod žena uzrok brojnih psihičkih tegoba, kao što su razdražljivost, depresija i loše raspoloženje. Nasuprot tome, ovi osjećaji nisu dominirali kod muškaraca koji se suočavaju s nedostatkom sna”, kaže profesor psihijatrije Edward Suarez.

Jedna od osnovnih funkcija sna jest oporavak i regeneracija mozga, kako piše Your Tango.

“Korteks – dio mozga koji omogućava mišljenje, pamćenje i govor, tijekom dubokog sna ostaje izvan dometa osjetila i prelazi u režim oporavka. Ako se mozak više koristi tijekom dana, potrebno je više sna kako bi se regenerirao. Žene su sklone obavljanju više poslova u isto vrijeme pa samim tim u većoj mjeri koriste potencijale mozga. Zato im je i potrebno više sna nego muškarcima”, objašnjava profesor Jim Horne i dodaje da je mozak žene složeniji od mozga muškarca.

“Damama je u prosjeku potreban san koji traje 20 minuta duže, ali riječ je o pojedinačnim potrebama”, navodi profesor Horne.

Drugim riječima, muškarci bi trebali pokazati razumijevanje kada je riječ o dužem spavanju kao bazičnoj potrebi pripadnica ljepšeg spola.

IZVOR: INDEX.HR

Photo by Kinga Cichewicz on Unsplash

Moglo bi vas zanimati…

https://www.ljepotaizdravlje.hr/zdravlje/zdravlje-novosti/vodic-do-zdravlja/prije-odlaska-na-spavanje-ovo-nikako-ne-smijete-jesti

https://www.ljepotaizdravlje.hr/zdravlje/prirodna-i-djelotvorna-rjesenja-ako-patite-od-nesanice

https://www.ljepotaizdravlje.hr/zdravlje/nesanice-se-mozete-najbolje-rijesiti-uz-ove-jednostavne-metode