Evo zbog čega je jako dobro konzumirati cimet svaki dan

by | 1 lipnja, 2019

Iako je većini miris i okus cimeta sinonim za kolače, zdravstvene prednosti koje nudi jedan od najpopularnijih začina su neizmjerne.

Cimet se dobiva od unutarnje kore malog, grmolikog drveta iz porodice lovora i nazivaju ga čudotvornim prirodnim lijekom još od doba starih Egipćana. Postoji nekoliko vrsta cimeta, a najljekovitiji je cejlonski (Cinnamomum verum), kako prenosi 24sata.

Ovo je 10 razloga zašto je cimet dobro konzumirati svaki dan:

1. Pun je antioksidanasa koji su nužni našem tijelu u borbi protiv slobodnih radikala koji ga oštećuju. Antioksidansi usporavaju starenje i štite od mnogih bolesti.

2. Ima protuupalna svojstva i pomaže u borbi protiv raznih infekcija te regenerira oštećeno tkivo.

3. Smanjuje rizik od srčanih bolesti jer smanjuje razinu lošeg kolesterola i triglicerida koji mogu oštetiti krvne žile, a povećava razinu dobrog kolesterola koji uništava onaj loš.

4. Regulira metabolizam tako da poboljšava osjetljivost na hormon inzulin koji je odgovoran za metabolizam ugljikohidrata i masti u tijelu, kao i za prijenos šećera iz krvi u stanice.

5. Snižava razinu šećera u krvi jer jedan sastojak cimeta djeluje na stanice tako da oponaša inzulin. To značajno poboljšava apsorpciju glukoze u stanice, ali djeluje sporije nego inzulin sâm.

6. Ima pozitivan učinak na neurodegenerativne bolesti koje karakterizira progresivan gubitak strukture i funkcija stanica u mozgu. Dva najčešća tipa ovakvih bolesti su Alzheimerova i Parkinsonova bolest.

7. Štiti od raka, smanjuje bujanje tumorskih stanica tako da ometa rast krvnih žila u tumorima, a bez njih se ne mogu širiti normalnom brzinom, pokazalo je istraživanje na životinjama. Znanstvenicima se čini da cimet djeluje toksično na stanice raka i ubija ih.

8. Pomaže u borbi protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija, odnosno za to je zaslužan cinamaldehid, glavni aktivni sastojak cimeta. Uspješno liječi i infekcije respiratornog trakta uzrokovane gljivicama.

9. Štiti od karijesa i smanjuje loš zadah upravo zahvaljujući antimikrobnom učinku koji ubija mikroorganizme i sprječava njihov rast.

10. Pomaže u gubitku kilograma, a posebno je učinkovit u kombinaciji s medom.

Foto: Unsplash

IZVOR: N1.HR