Evo zbog čega biste trebali izbjegavati žvakaće gume

by | 18 rujna, 2020

Zbog probavnih problema promijenili ste prehranu, redovito koristite probiotike i druge suplemente, no svejedno dolazi do problema kad je u pitanju probava?

Gastroenterolog Marvin Singh kaže kako je u većini slučajeva kod njegovih pacijenata u pitanju žvakanje žvakaćih guma. Vjerovali ili ne, žvakaće gume sadrže umjetna sladila poput poliola, koja spadaju u ugljikohidrate koji se ne mogu razgraditi i koja se često nakupljaju u tankom crijevu. Stoga, ako ste promijenili prehranu i ako pazite što konzumirate od hrane i pića, a probavni problemi se usprkos tomu javljaju, vrlo vjerojatno za to možete okriviti svoje žvakaće gume.

Unatoč tome što žvakaće gume ne jedete, putem gutanja sline u organizam unosite umjetna sladila, koja nikako nisu dobra za vaše zdravlje. No osim što su umjetna sladila toksična za dobre bakterije u crijevima, žvakanjem šaljete signale da jedete. Enzimi i kiseline se aktiviraju, kako bi probavili hranu koje zapravo nema. To može dovesti do nadutosti i pretjeranog lučenja želučane kiseline, što može ugroziti sposobnost tijela da proizvodi dovoljno probavnih sokova kad stvarno jedete.

Foto: Thought Catalog/Unsplash