Evo zašto nije dobro sažalijevati osobe koje su prekinule dugu vezu

by | 24 kolovoza, 2020

Prirodna reakcija ljudi na vijest o prekidu veze ili braka je sažalijevanje. No prijateljima i poznanicima možete biti podrška na potpuno drugačiji i ljepši način.

Umjesto da vijest prijatelja o prekidu odnosa gledate kroz tugu i gubitak, čestitajte im na hrabrosti. Prekidi su često bolni, zbunjujući i pomalo strašni. Ako netko godinama dijeli s partnerom svoje loše i dobre dane te ga uključuje u svakodnevne aktivnost, život bez partnera bit će mu, prije svega, užasno čudan. Nemojte prijatelje koji su u prekidu podsjećati na to, već se osvrnite na sve divne trenutke koje su imali i gradili s partnerima. Podsjetite ih da je vrlo hrabro što su odlučili prekinuti taj odnos kako bi pronašli vlastitu sreću.

Prekid kao jedna od najtežih životnih odluka

Iako se više od četrdeset posto bračnih parova odluči za razvod braka, velik je broj onih koji ostaju u odnosima samo zato što su u njih uložili godine truda. Takve su odluke krive i nezdrave. To, naravno, ne znači da nakon sitnih neslaganja i svađa trebate prekinuti vezu na kojoj ste radili godinama. No ako vidite da s partnerom više ne pronalazite zajednički jezik te da ste jednostavno otišli u različitim smjerovima, nemojte ostajati u vezi samo zbog godina koje ste u nju uložili.

Imajte na umu da je odluka koju su vaši prijatelji donijeli bila nevjerojatno teška i zbog toga ih podsjetite koliko su hrabri i jaki. Dopustite im da budu ranjivi, dopustite im suze i strah. Recite im da su to prirodne reakcije na veliku promjenu s kojom se moraju suočiti, no nipošto ih nemojte sažalijevati. Budite uz njih i redovno ih podsjećajte na to da je i prekid dio osobnog rasta te da ih nov život i sreća čekaju iza ugla.

Foto: Anna Shvets/Pexels