![vožnja biciklom na posao](https://www.ljepotaizdravlje.hr/wp-content/uploads/2024/07/voznja-biciklom_2-350x250.jpg)
Ova aktivnost smanjuje rizik od rane smrti za 47 posto
Nova studija pokazala je da je kod biciklista 47 posto manji rizik od preuranjene smrti i 10 posto manji rizik od hospitalizacije iz bilo kojeg raz...
Obična voda, za razliku od hrane, ne sadrži šećere ni bjelančevine, zbog čega ju mikrobi lakše zagađuju. Za čudan okus vode koja je odstajala u čaši preko noći postoji objašnjenje.
Naime, kako je voda bila izložena zraku, upila je nešto ugljičnog dioksida i djelić tog CO2 pretvorio se u karbonsku kiselinu, što znači da voda na zraku mijenja svoj kemijski sastav, donosi Discovery News. Kad karbonska kiselina otpusti jedan ili dva protona te se pretvori u bikarbonat ili karbonat, to snižava pH vrijednost vode, zbog čega ona mijenja okus.
Vrijedi li ostaviti vodu da odstoji preko noći u čaši nećete shvatiti olako i kada vas podsjetimo da je voda bila izložena bakterijama te da je u njoj završila i nezanemariva količina prašine. To ne znači da se voda pokvarila, ali zbog svega onoga što se tijekom noći nakupilo u njoj, razmislit ćemo dvaput oko toga hoćemo li je popiti.
IZVOR: zadovoljna.dnevnik.hr