Evo zašto bobičasto voće treba uvrstiti u prehranu

by | 30 svibnja, 2013
bobičasto voće

Dolazak toplog vremena sa sobom donosi i jedne od najzdravijih plodova prirode. Riječ je o bobičastom voću koje je prava mala riznica vitamina i minerala. Jeste li znali da sve vrste bobičastog voća dijele ista, vrlo snažna i pozitivna svojstva? Šumska jagoda, malina, kupina, borovnica i brusnica samo su neki od plodova koji bi se ove sezone trebali naći na vašem jelovniku.

Evo zašto bobičasto voće treba uvrstiti u prehranu:

Bobičasto voće je niskokalorično i prava mala vitaminska bomba. Bogato je antioksidansima, bioaktivnim tvarima te vrijednim i cijenjenim flavonoidima – čuvarima našeg imuniteta koji se smatraju vrlo učinkovitom prevencijom protiv malignih bolesti.

Malina
Grm koji potječe iz jugostočne Europe mekog je ploda i jakog i primamljivog okusa te sadrži velike količine biljnih vlakana koja pozitivno djeluju na probavu i čuvaju stijenku želuca i crijeva. Antocijani daju malini jaku crvenu boju, štite organizam od štetnog djelovanja slobodnih radikala te utječu na rast loših bakterija i gljivica u tijelu.

Kupina
Divlja biljka izvrsnog okusa, čiji se plod koristi u svakodnevnoj prehrani, i to u obliku soka, vina i džemova, dok se list biljke koristi za čaj. Od davnina se koristi kao lijek za anemiju jer su prepun željeza te vitamina A, C. D i K. Snažan je antioksidans koji štiti srčanožilni sustav, usporava starenje organizma te pomaže u borbi protiv štetnog djelovanja sunca na kožu.

Borovnica
Tamna boja ovog ploda pokazatelj je snažnog antioksidativnog svojstva. Vrlo učinkovito štiti krvne žile i jača imunitet. Brojna istraživanja potvrdila su kako je izvrstan saveznik u borbi protiv karcinoma jednjaka, želuca i pluća, odnosno djeluju blagotvorno na cjelokupan probavni sustav.

Ribiz
Iako postoji nekoliko različitih sorti ribiza, ovaj plod u svakom obliku je prava vitaminska bomba. Sadrži dvostruko više vitamina C od ploda limuna. Eliminira toksine koji djeluju negativno na jetru i bubrege. I koštice ovog ploda su vrlo ljekovite te djeluju protiv probavnih smetnji te pomažu kod liječenja kožnih bolesti, poput psorijaze.

Šumska jagoda
Sadrži velike količine vitamina C te vitamine B i E te karoten, flavonoide i brojne minerale, poput željeza i mangana, koji povoljno utječe na kompletan metabolizam, mozak, krv i kosti. Šumske jagode sadrže i elaginsku kiselinu, koja čuva zdravlje stanica.

Izvor: zadovoljna.hr

Foto: Unsplash