Evo što redovna konzumacija jabuka čini našem tijelu

by | 11 prosinca, 2019

UKUSNE, zdrave i savršene za grickanje između obroka, a mogu biti dio slanih i slatkih jela. Osim što su praktične i zdrave, jabuke imaju mnogo blagodati za koje možda nismo ni svjesni.

Evo nekih od njih:

Jabuke su niskokalorične

U srednje velikoj jabuci nalazi se samo 95 kalorija. Tako da bez grižnje savjesti možete pojesti jabuku uz primjerice žličicu maslaca od kikirikija.

Jabuke sadrže puno vlakana

U srednje velikoj jabuci nalazi se oko četiri grama vlakana koja su izuzetno važna za zdravlje probavnog sustava, a imaju i ključnu ulogu u zdravlju srca jer vlakna mogu pomoći u snižavanju “lošeg” LDL kolesterola.

Također, jabuke sadrže ugljikohidrate, ali ne proteine i masti pa ćete duže ostati siti.

Jabuke su pune vitamina C

Srednje velika jabuka sadrži deset posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C, što je jako važno za održavanje zdravog imunološkog sustava, tako da ćete možda izbjeći i prehlade.

Jabuke sadrže antioksidanse i fitonutrijente

Jabuke sadrže mnogo polifenola (snažni antioksidansi) koji djeluju na naše zdravlje, poput različitih flavanola i fitonutrijenata.

Kvercetin, specifična vrsta flavanola povezana je sa smanjenjem upala, smanjenim rizikom od moždanog udara i nižim LDL kolesterolom.

Kvercetin je također proučavan zbog njegove uloge u potencijalnom smanjenju rizika od (ili usporavanja napredovanja) neurodegeneracije.

Iako nije dokazano da konzumiranje jabuke “tjera doktora van”, studija iz 2015. je pokazala da su ljudi koji su konzumirali jednu jabuku dnevno manje uzimali lijekove na recept.

Jabuke su dobre za zdravlje mozga

Iako je ovo još uvijek novo polje istraživanja (mnogo je istraživanja provedeno na miševima, što se možda ne odnosi na ljude), neki vjeruju da antioksidansi koji poboljšavaju zdravlje srca mogu biti korisni i za mozak.

Jabuke mogu pomoći u borbi protiv karcinoma

Studija provedena na starijim ženama pokazuje da redovito konzumiranje jabuka može pomoći u prevenciji karcinoma, vjerojatno zbog njihovih antioksidacijskih i protuupalnih učinaka.

Foto: an_vision / Unsplash

IZVOR: INDEX.HR