Evo što napraviti kad vaša beba ne želi spavati, a treba joj sna

by | 24 veljače, 2020

SPAVANJE po danu može trajati samo nekoliko sati, ali utječe na sva 24 sata bebinog dana. Kratak san može popraviti bebino raspoloženje i smanjiti plakanje i razdražljivost. Istraživanja pokazuju da se djeca koja spavaju preko dana rjeđe razbolijevaju, više rastu i imaju manju šansu postati pretila kao odrasli ljudi. Uz to, popodnevni san popravlja koncentraciju i razvoj mozga. To može i djelomično nadoknaditi nedostatak sna tijekom noći, što je jako važno jer već sat sna manje može ostaviti posljedice.

Postoji mnogo teorija o tome kako pomoći djetetu da se dovoljno naspava, ali ni najbolje ideje vam neće pomoći ako niste otkrili pravi razlog zbog kojeg vam dijete ne želi spavati. Puno je razloga zbog kojih može doći do toga, a mi vam nudimo nekoliko najčešćih uz prijedloge za pokušaj rješavanja problema.

Beba je prerasla trenutačan plan spavanja

Razmislite o promjenama u životu vašeg djeteta – je li naučilo puzati ili hodati, jesti konkretnu hranu ili možda krenulo u vrtić? Svaka takva promjena može utjecati i na obrasce spavanja. Pratite znakove umora kod svog djeteta i prilagodite plan spavanja da bi odgovarao njegovim ili njezinim novim potrebama.

Plan spavanja ne odgovara biološkom satu vaše bebe

Puno stvari može utjecati na biološki sat djeteta. Vrijeme spavanja, vrijeme odlaska u krevet, vrijeme obroka itd. Pratite dnevni raspored djeteta da biste se uvjerili da se ove aktivnosti pojavljuju u razumno doba svaki dan. Nepravilan raspored aktivnosti (primjerice igra netom prije spavanje) može utjecati na bioritam djeteta.

Plan spavanja nije konzistentan

Ako imate različit raspored spavanja tijekom tjedna i vikendom, beba bi vam mogla imati osjećaj stalnog jet laga. To i druge nekonzistentnosti poput različitog vremena kad dijete spava u vrtiću i kod kuće mogu stvoriti probleme. Probajte plan spavanja posložiti tako da u najgoroj varijanti odudara pola sata od uobičajene rutine, što bi moglo biti rješenje problema.

Dijete je premoreno ili previše odmorno

Ako ne primijetite znakove umora kod djeteta, ono može brzo prijeći u drugu fazu umjetne energije u kojoj djeluje odmorno, ali je puno plačljivije, nervoznije i sklonije napadima. Također, vjerojatno ga nećete moći staviti u krevet u planirano vrijeme jer mu ta „nova“ energija neće dopustiti da spava. Da biste to spriječili, morate naučiti raspoznavati znakove umora kod vašeg djeteta.

Promatrajte ga rano ujutro kada se prvi put probudi da zapamtite kako izgleda kad je odmorno i uspoređujte to s potencijalnim znakovima umora između ručka i večere. Pokušajte staviti dijete u krevet čim počne pokazivati znake umora. Umorno dijete će lako zaspati i puno dulje i kvalitetnije spavati.

Oslanjanje na određena pomagala za san

Dijete koje nauči spavati samo u određenim uvjetima može postati toliko naviknuto na takve uvjete da više neće moći zaspati bez njih. Najčešće greške koje majke rade je da dopuste bebama da zaspu tijekom dojenja ili dok su im u naručju. Iako na prvu to zvuči jako slatko i romantično, ako bebu naviknete na jednu od ove dvije opcije, imat ćete velike probleme s kasnijim odvikavanjem od toga, a besane noći su vam zagarantirane.

Problemi sa zdravljem

Ako vaše dijete ima određenih zdravstvenih problema, kao i kod odraslih, oni jako mogu utjecati na san. Dva najčešća takva problema kod djece su astma i alergije. Glavni problem nastaje kad djeca imaju problema s disanjem dok leže na leđima. Još neki problemi koji su učestali su grčevi, refluks, infekcije uha i rast zubi. Kod ovakvih stanja dobar san je još važniji pa se pokušajte prilagoditi i omogućite djetetu da zaspi u bilo kojem trenutku u kojem mu to odgovara jer je bilo kakav san bolji od nikakvog. Konzultirajte se sa stručnjacima da biste našli najbolje rješenje za svoje dijete i olakšali mu situaciju.

Bez obzira na razlog zbog kojeg dijete ne želi spavati, postoji nekoliko sitnica koje mogu pomoći u ohrabrivanju na odlazak u krevet. Probajte imati u vidu ove jednostavne principe:

  • održavajte konzistentnu dnevnu rutinu koja je u skladu s bioritmom vašeg djeteta; napravite predvidljive dnevne obrasce s vremenima obroka i vremenima spavanja;
  • prilagodite raspored znakovima umora kod djeteta; bez obzira na to koje je vrijeme, kada vam dijete postane umorno, tiho, plačljivo i izgubi interes za igračkama, vrijeme je za san;
  • uvedite opuštajuću rutinu prije spavanja kako bi se dijete smirilo i lakše usnulo;
  • namjestite prostor za spavanje tako da bude ugodan i presvucite dijete u udobnu pidžamu;
  • pokušajte jutra učiniti aktivnima i veselima, a pola sata prije vremena za spavanje počnite smirivati atmosferu i zamračite prostoriju predviđenu za spavanje.

Imajte na umu da bez obzira na sve ove savjete, ne možete natjerati dijete na spavanje, nego samo možete pokušati pokrenuti određene prirodne mehanizme i napraviti atmosferu u kojoj će mu biti lakše usnuti.

IZVOR: INDEX.HR