Evo kako se možete priključiti donatorskoj akciji za pomoć Mireli Čavajdi

by | 8 svibnja, 2022
mirela čavajda

Slučaj trudnice Mirele Čavajde, kojoj su hrvatski liječnici odbili izvršiti prekid trudnoće u 26. tjednu unatoč malformacijama ploda, te su je neslužbeno uputili u Sloveniju iako je postupak zakonski omogućen i kod nas, posljednjih dana potresa Hrvatsku.

S obzirom na to da rješenja od strane vladajućih i dalje nema, Udruga PaRiter je uputila poziv da se u solidarnosti s Mirelom Čavajdom prikupi nužan iznos za medicinski zahvat u Sloveniji kojeg joj je zdravstveni sustav Hrvatske uskratio iako joj je zakonom zajamčen. Kako navodi PaRiter, neprofitna nevladina organizacija koja promiče ljudska prava, kulturu nenasilja, toleranciju, prava manjina i rodnu ravnopravnost, Mirela je sada primorana otići u bolnicu u drugu državu o vlastitom trošku radi prekida trudnoće uslijed teške malformacije ploda. Trošak nužne medicinske usluge u Sloveniji iznosi 5.000 eura.

Navode i kako će Zaklada SOLIDARNA odmah staviti na raspolaganje 15.000 kn (2.000 eura), a sve građanke i građane pozivaju da im pomognu skupiti dodatnih 22.500 kn (3.000 eura) najkasnije do kraja sljedećeg tjedna, odnosno do nedjelje 15. svibnja 2022. kako bi se trošak mogao podmiriti na vrijeme. Novac prikupljen ovom humanitarnom akcijom, nakon što troškove zahvata pokrije HZZO, vratit će se Zakladi SOLIDARNA te će ubuduće biti namijenjen ženama koje trebaju pomoć u pokrivanju zdravstvenih troškova. Mirela ne može čekati sporu administraciju i pomoć joj je potrebna odmah, kako navode iz udruge.

Donaciju “Za Mirelu!” možete uplatiti na račun za krizne i hitne akcije otvoren pri Zakladi SOLIDARNA, pri ERSTE banci, IBAN: HR2424020061500078406, model 00, poziv na broj 05-2022, svrha: “Za Mirelu” ili skeniranjem barkoda kojeg možete pronaći ovdje.

Sav preostali iznos, ako se prikupi više od ciljanih 3000 eura, usmjerit će se na psihološku podršku Mireli u procesu oporavka. U slučaju neiskorištenog iznosa, u dogovoru s Mirelom, donacije će se usmjeriti na potrebe drugih žena koje dijele Mirelinu sudbinu i treba im naša podrška kad ih zdravstveni sustav i država ostave na cjedilu.

Sve informacije o tijeku ove hitne donatorske akcije bit će dostupne na: www.solidarna.hr, www.roda.hr, www.cesi.hr i www.pariter.hr te na društvenim mrežama.

Suorganizatorice: Roditelji u akciji – Roda, Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje i istraživanje i SOLIDARNA – Zaklada za ljudska prava i solidarnost kao nositeljica akcije.

 

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli udruga pariter (@udruga_pariter)