Jedno je istraživanje otkrilo koje kulturne aktivnosti koriste ženama, a koje muškarcima

by | 14 lipnja, 2020

Ako su u potrazi za muškarcem koji je zdrav ili zadovoljan sobom, žene bi ga mogle naći u muzeju ili umjetničkoj galeriji, kako je pokazala norveško-švedska studija provedena na gotovo 51.000 odraslih ljudi. To je zato što su muškarci koji redovito uživaju u kulturnim aktivnostima vjerojatno biti u boljoj psihičkoj i fizičkoj formi, kako prenosi Daily Mail.

Odlazak u kazalište, na koncert, pa čak i u kino rezultira brojnim koristima za muškarce, uključujući bolje raspoloženje i manju sklonost tjeskobi i depresiji. Žene također imaju koristi od tih aktivnosti, ali ne u istoj mjeri, kako tvrde istraživači. Muškarcima najviše koriste receptivne kulturne aktivnosti, a ženama kreativne.

Najveći koristi od kulture imaju muškarci koji nisu bili zainteresirani samo za nju, nego i oni koji su aktivno sudjelovali u kulturnim aktivnostima. One su se pokazale kao značajno za dobro zdravlje i zadovoljniji životom. Tako su muškarci koji posjećuju kulturna mjesta imali dobar krvni tlak, ali i smanjenu razinu stresa, što je značilo i manje štete na DNK-u.

“Posjet galerijama, muzejima i kazalištima sjajan je način da se riješite stresa”, rekao je voditelj istraživanja Cary Cooper.

IZVOR: 24SATAHR

Foto: Ståle Grut / Unsplash