EU odlučila – nakon lipnja nema novih narudžbi AstraZenece

by | 10 svibnja, 2021

I nakon što je Europska komisija u travnju pokrenula tužbu protiv AstraZenece zbog kašnjenja s isporukom koja je bila ugovorom dogovorena, Europska unija neće ponovno naručivati njihova cjepiva po isteku ugovora u lipnju, kako je rekao europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.

EU je potpisala novi ugovor s Pfizerom i BioNTechom, no ni sâm Breton nije siguran što će se dogoditi i hoće li potencijalno opet naručivati AstraZenecu u kasnijoj fazi. Također, raste i zabrinutost kad su u pitanju nuspojave rijetkih poremećaja živčanog sustava među ljudima koji su primili cjepivo AstraZenece nakon što je ranije već otkrivena moguća veza između cjepiva i krvnih ugrušaka. Iako EMA ističe da koristi cjepiva AstraZenece premašuju rizike, nekoliko europskih zemalja ograničilo je uporabu tog cjepiva na starije dobne skupine ili ga je potpuno obustavilo.

U Europskom parlamentu u Strasbourgu, francuski predsjednik Emmanuel Macron pozdravio je pomak prema onome što smatra učinkovitijim cjepivima protiv novih varijanti covida-19. “Cijepimo s ovim cjepivom (AstraZeneca) u Francuskoj i Europi. Moramo to nastaviti činiti jer će nam pomoći da se izvučemo iz krize. Ali za buduće narudžbe, kako bismo odgovorili prije svega na varijante, vidimo sada da su druga cjepiva učinkovitija pa ovo signalizira europski pragmatizam koji pozdravljam”, rekao je.
EU je potpisao novi ugovor s Pfizer/BioNTechom o nabavi 1,8 milijardi doza cjepiva za razdoblje od 2021. do 2023. koji će pokrivati zalihe, donacije i preprodaju doza cjepiva, objavila je EK u petak. “Možda će biti dodatnih troškova, ali pustit ću nadležnim vlastima da to otkriju s vremenom”, dodao je Breton za Radio France Inter.

Foto: Unsplash