EMA potvrdila: Postoji veza između AstraZenece i krvnih ugrušaka; Hrvatska nastavlja cijepljenje

by | 7 travnja, 2021

EMA je istražila 86 prijavljenih slučajeva stvaranja krvnih ugrušaka. U Europskom gospodarskom prostoru, sastavljenom od članica Europske unije, Islanda, Lihtenštajna i Norveške, AstraZenecom je cijepljeno 9,2 milijuna ljudi.

U Ujedinjenom Kraljevstvu potvrđeno je 30 slučajeva, od kojih sedam sa smrtnim ishodom, na 18,1 milijun cijepljenih do 24. ožujka. Riječ je o vrlo maloj brojki s obzirom na broj procijepljenih ljudi, no, moglo bi se navoditi pod rijetke nuspojave. “Zaključili smo da bi stvaranje neobičnih krvnih ugrušaka u kombinaciji s niskim trombocitima trebali biti navedeni kao moguće rijetke nuspojave cjepiva”, rekla je ravnateljica EMA-e Emer Cooke.

“Nakon istrage više desetaka slučajeva nastanka krvnih ugrušaka nakon cijepljenja AstraZenecom u EU-u, sigurnosni odbor EMA-e zaključio je da su koristi AstraZenece sveukupno veće od rizika koji donose nuspojave. COVID-19 je vrlo ozbiljna bolest, koja svakodnevno u EU-u odnosi na stotine života. Ovo cjepivo pokazalo se kao visokoučinkovito, sprječava hospitalizacije i teške oblike bolesti. Cjepivo spašava živote i izuzetno je važno u borbi protiv virusa COVID-19”, rekla je Cooke.

“Kad milijuni ljudi prime cjepivo, moguće su vrlo rijetke nuspojave koje nisu uočene tijekom kliničkih istraživanja. Ovo nam pokazuje da naš sustav nadzora djeluje. Ovi vrlo rijetki događaji su identificirani”, zaključuje Cooke.

EMA je objavila da je jedno moguće objašnjenje stvaranja krvnih ugrušaka u kombinaciji s niskom razinom trombocita bio “odgovor imunološkog sustava organizma, koji vodi stanju sličnom onom koje se ponekad događa kod pacijenata koji su primili lijek heparin (trombocitopenija uzrokovana heparinom odnosno HIT)”.

Nova objava EMA-e novi je udarac za AstraZenecino cjepivo, koje je trenutačno najjeftinije u ponudi. Zabrinutost oko sigurnosti cjepiva AstraZenece proteklih je tjedana potaknula nekoliko desetaka država da pauziraju cijepljenje tim lijekom, koji su u Europi već primili deseci milijuna ljudi.

Hrvatski premijer Andrej Plenković na izvanrednoj je konferenciji za medije potvrdio: “Uži kabinet vlade imao je sastanak s HZJZ-om i HALMED-om. Činjenica je da je postojao određeni broj slučajeva gdje je ustanovljena moguća veza između ovog cjepiva i nekih nuspojava, ali stav EMA-e je da je korist od cjepiva veća od rizika i zato HZJZ smatra da se može nastaviti cijepljenje AstraZenecom, a Vlada RH će pratiti taj stav.”

Foto: Unsplash