Zbogom kemikalijama: ovog proljeća očistite svoj dom prirodnim sredstvima

Zdraviji odabir za vaše ukućane i za okoliš

by | 22 ožujka, 2024
ekološka sredstva za čišćenje

Zašto ne biste ovog proljeća izbacili agresivne kemikalije i skupa sredstva za čišćenje iz svog domaćinstva? Zamijenite ih učinkovitim i zdravim prirodnim alternativama.

S toplijim danima približava se sezona velikog čišćenja doma – vrijeme je da svoj “zimski brlog” provjetrite, raščistite i temeljitije očistite. Kako sintetičke kemikalije nisu dobre ni za vas ni za okoliš, radije se okrenite “zelenim“ pomagačima koji su jednako učinkoviti.

Kuhinja i kupaonica

U veliku bocu s raspršivačem stavite dva prsta bijelog alkoholnog octa, oko 30 kapi eteričnih ulja za dezinfekciju (primjerice, eukaliptus, mentu, lavandu, limun ili ružmarin), par kapi ekološkog sredstva za pranje suđa te vodu do vrha boce. Ovo je univerzalno sredstvo za čišćenje odlično za dezinfekciju kuhinjskih površina i kuhinjskog pribora, za pranje hladnjaka ili mikrovalne pećnice, kao i za kupaonicu.

Naslage kamenca

Bijele tragove kamenca u kupaonici ili kuhinji najlakše će ukloniti blago zagrijani alkoholni ocat. Prelijte ga preko površine i očistite kuhinjskom spužvom, ili žičanom spužvom ako je kamenac tvrdokoran. Kamenca sa slavina riješite se tako da ih obložite vatom, natopljenom bijelim alkoholnim octom. Nakon sat vremena, kamenac će se lako ukloniti spužvom.

Pećnica

Zagorene, tvrdokorne naslage hrane najbolje čisti kvalitetna žica i topla voda s malo ekološkog sredstva za pranje posuđa. Rešetke je, pak, najbolje namočiti u kadi s toplom vodom i deterdžentom prirodne formule pa nakon sat vremena izribati žicom.

Drveni namještaj i kožne garniture

Maslinovo ulje ili ulje nekog orašida izvrsno je za njegu i čišćenje drvenog namještaja te drvenih predmeta koji se svakodnevno koriste. Smiješajte maslinovo ulje s limunovim sokom u omjeru 3 : 1, pa dobivenu mješavinu koristite za poliranje drvenog namještaja. Isti pripravak možete koristiti i za čišćenje kožnih garnitura.

Začepljeni odvodi

Bilo u kuhinji ili kupaonici, začepljeni odvodi izvor su bakterija i neugodnih mirisa. Riješite ih se u jednom potezu zahvaljujući sodi bikarboni. U kombinaciji s vodom čini alkalnu otopinu koja može razgraditi i odmastiti masnoće i tvrdokornu prljavštinu, a u kombinaciji s octom korisna je u odštopavanju teško protočnih odvoda i ublažavanju ustajalih mirisa odvoda.

Pročitajte: Proljetno čišćenje: najbolji TikTok trikovi za uredan dom

Foto: PeopleImages, iStock/Getty Images Plus via Getty Images