Proljetno čišćenje: najbolji TikTok trikovi za uredan dom

by | 30 ožujka, 2023
proljetno čišćenje doma

Je li i kod vas vrijeme za proljetno čišćenje? Iako je ovo aktivnost koju, vjerujemo, održavate i radite tijekom cijele godine, s buđenjem proljetnih dana i sunca svi se više upregnemo oko toga da nam dom izgleda uredno i čisto.

Ipak, sigurni smo da ima i vas kojima pospremanje i “generalke” ne donose veselje, već jednostavno na njih gledate kao na nešto što treba odraditi. Pretražujući internet, možete naići na brdo savjeta za brže i učinkovitije čišćenje. Međutim, ostaje pitanje koliko je sve to u konačnici primjenjivo na vašu situaciju? Svaki dom i svaki prostor priča je za sebe, a želite li ga držati na nivou i produžiti trajanje stvari koje imate, normalno je da se o njima morate i brinuti.

Prije nego što krenete u veliko čišćenje ovog proljeća, obavezno napravite plan odakle krenuti i kako. Provjerite imate li sva sredstva koja vam trebaju, a ako preferirate ona iz kućne radinosti, tada provjerite imate li sve sastojke. Najčešći sastojci koji se koriste u takvim slučajevima su soda bikarbona, limun i ocat.

Kako bismo vam sve skupa olakšali, pronašli smo fenomenalne ideje i trikove! TikTok je uvijek neiscrpan izvor novih stvari, a uz to i na vrlo zabavan način pokazuje kako nešto “dosadno” i “teško” može biti itekako cool i lako.

TikTok trikovi za proljetno čišćenje doma

Čišćenje ploče za kuhanje

Ploča za kuhanje definitivno je mjesto koje svakodnevno koristite, posebice ako svaki dan kuhate. Iako se ona briše redovito, ipak je potrebno i detaljno je oribati zbog masnoća koje se na njoj nakupljaju. S vremena na vrijeme svakako to napravite pomoću prirodnih sastojaka!

@kasha_home

Replying to @_wholisticdietitian finally got around to actually cleaning my oven grate. I hope this helps! #nontoxiccleaning #cleanwithme #hormonehealth #lowtoxlifestyle #womenshealth #nontoxicliving

♬ Beautiful Girls (Radio Disney Version) – Sean Kingston

Čišćenje pećnice

Iako se čini teško, zahvaljujući ovom triku, vidjet ćete kako je brzo i lako očistiti ju bez puno muke! Glavni sastojci koji vam trebaju jesu soda bikarbona i sredstvo za pranje posuđa, čime ćete napraviti pastu i nju nanijeti na pećnicu te ostaviti. Nakon toga jednostavno obrišete i oribate, a krajnji rezultat će vas zadiviti.

@mama_mila_

Another top request! Here’s the trick to clean your oven and the way to keep it cleaner for longer! Bunnings has all the items you need to clean your oven and leave it sparkling for longer. 🌻 Mix 1 cup Glitz cleaning bi-carb with 1/3 cup Glitz dishwashing liquid 🌻 Allow this mixture to sit for about 2 hours and soften the baked on grease 🌻 Use an Oates scraper blade to gently remove any burnt on mess. This scraper blade is amazing at cutting through tough grime easily and can be used on glass and tiles around the home. 🌻 Wipe away any excess mixture and finish by lining your oven with a Soffritto reusable oven liner. Any mess drops onto the liner which is dishwasher safe to wash it easily! Will you be trying this one? Hope this was helpful lovelies x @Bunnings

♬ original sound – Chantel Mila

Čišćenje sobne garniture

Iako vjerojatno tako ne izgleda izvana, sobna garnitura definitivno je mjesto na kojoj se nakuplja prljavština i koja nije nimalo čista kako se čini. Ako ne želite unajmljivati profesionalne ili kupovati skupe aparate koji će tu prljavštinu izvući van, vrijeme je da isprobate ovaj trik niže u videu!

@kate_cleanhome

Best way to clean your sofa ✨ it really works 😍 #clean #cleaning #cleantok #sofacleaning #cleaninghacks #cleaningtips #learnontiktok #fyp #cleaningtiktok #sahm #deepcleaning #homeedition #tidepods #sofaclean #cleanwithme

♬ Running Up That Hill (A Deal With God) – Kate Bush

Čišćenje okvira prozora

Proljetno čišćenje definitivno podrazumijeva i čišćenje okvira prozora, a ako je prošlo podosta vremena otkad ih niste čistili, na TikToku smo pronašli odličan trik kojim ćete to vrlo lako riješiti.

@purdyandfigg

If you need smarter ways to live, you’re in the right place 🧼🙌 #cleantok #smartwaystolive #windowcleaning #windowcleaninghack #lifehack #cleaninghacks #cleaningtiktok

♬ –

Organizacija ormarića

Kažu da je organizacija pola posla, a dom je uvijek dobro mjesto gdje valja neke stvari imati organizirane. Kupite kutije koje će itekako pomoći da stvari posložite kako želite i sve će izgledati puno urednije, a ono što je najbitnije – upravo tako se i stvar koju uzmete iz ormarića vraća na svoje mjesto koje joj je namijenjeno.

@cleanwithjen

Finally getting round to organising under my new sink area! Purging is key 🫧 #cleanwithjen #cleaningfairygodmother #sinkorganisation #undersinkorganization #organisedhome #kitchenorganization #bandmhaul

♬ COLLIDE X HOLD YUH BY ALTÉGO – ALTÉGO

Čišćenje perilice za suđe

Iako se možda tako ne čini, i perilica za suđe je izvor bakterija, posebice onih koje ostaju od ostataka hrane. Pobrinite se za to da je svakih par mjeseci detaljno operete na najvišoj temperaturi, a niže u videu pogledajte i detaljne korake kako to najlakše napraviti.

@kasha_home

Am I the only that didn’t realize I needed to be cleaning my dishwasher? 🫣 #cleantok #nontoxicliving #cleanwithme #sundayreset

♬ Dissolve – Absofacto & NITESHIFT

Čišćenje tuša

Ocat je sredstvo koje rješava mnoge probleme, a upravo će probleme s tvrdokornim kamencom riješiti u tren oka.

@purdyandfigg

Have you tried this hack yet?! 🙀👏 #cleantok #cleaninghack #showerheadclean #lifehack #tiktokmademedoit #thingstiktoktaughtme #homehacks #cleaninghacks

♬ original sound – ChickenButt!

Osvježavanje i čišćenje kreveta

Osim redovitog presvlačenja posteljine, krevet valja s vremena na vrijeme i osvježiti i dezinficirati. To podrazumijeva i dubinsko usisavanje, a TikTok opet i za to donosi genijalno rješenje!

@mama_mila_

3 easy tips to remove dust from your bedroom + keep it away 🌙 sleep well x #cleantok #cleaninghacks #bedroommakeover

♬ DJ SUAVE x TheWayIHollaback. – The Brandon Isaiah

Izvor: TikTok, ViktorCap iStock/Getty Images Plus via Getty Images