Dva cjepiva koja prednjače u uspješnosti već nakon jedne doze

by | 23 travnja, 2021

Jedno od najvećih istraživanja do sad, pokazuje da vjerojatnost za zarazu koronavirusom već znatno smanjuje prva doza AstraZenece ili Pfizera.

Istraživanje Britanskog nacionalnog statističkog ureda i Sveučilišta Oxford utvrdilo je da se nakon oba cjepiva razvije snažan odgovor antitijela u svim dobnim skupinama. Iako istraživanje još uvijek čeka znanstvenu recenziju, kod svake cijepljene osobe pronađena je reakcija na cjepivo, bez obzira na to je li cijepljena AstraZenecom ili Pfizerom.

Istraživanje je provedeno na 370.000 stanovnika u Britaniji i već u prvoj studiji utvrđeno je da su osobe koje su primile jednu dozu cjepiva AstraZeneca ili Pfizer imale 65 posto manju vjerojatnost zaraze koronavirusom. Tri tjedna nakon prve doze, simptomatske infekcije smanjile su se za 74 posto, a asimptomatske 57 posto. Kod osoba koje su primile drugu dozu Pfizera vjerojatnost zaraze bila je 90 posto manja. Budući da je cijepljenje AstraZenecom počelo tek kasnije, to istraživanje za nju tek očekujemo, no dokazano je da su oba cjepiva učinkovita protiv nove britanske varijante koronavirusa B117.

“Razina zaštite od nove zaraze koju je dala samo jedna doza cjepiva podupire odluku da se produži vrijeme između prve i druge doze na 12 tjedana kako bi se maksimalizirala pokrivenost stanovništva prvom dozom cjepiva i smanjile hospitalizacije i smrti”, rekao je znanstvenik s Oxforda, dr. Koen Pouwels, izvještava BBC. No, bez obzira na procijepljenost ljudi, podaci pokazuju da još uvijek postoji mogućnost zaraze cijepljenih osoba, kao i da prenesu zarazu na druge osobe, što znači da je potrebno držati se mjera poput održavanja razmaka i nošenja maski.

Druga studija, na gotovo 46.000 odraslih osoba koje su primile jednu dozu cjepiva, pokazala je da su imali snažan odgovor antitijela, što je znak da cjepivo stimulira obranu organizma na zaštitu od virusa – u svim dobnim skupinama.

Foto: Unsplash