DOZNAJTE ZA KOJI DIO TIJELA je koja hrana najbolja!

by | 18 studenoga, 2016
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Baby food

Grudi: Piskavica
Liječi probavne probleme i pomaže kod laktacija majki koje doje. Zbog fitoestrogena (ponaša se poput estrogena), koji sadrži diosgenin, pomaže poboljšati protok mlijeka.

Srce: Češnjak
Smanjuje krvni tlak kod ljudi koji boluju od hipertenzije. Preporučena količina su četiri češnja češnjaka na dan.

Kosti: Smokve
Izuzetno su važne za kosti i zube zato što su bogate kalcijem. Suhe smokve sadrže više kalcija nego ijedno drugo suho voće. No smokva je odlična i u očuvanju srčanožilnog zdravlja, funkcioniranja mišića i rada živaca.

Maternica: Puretina
Zdrava aminokiselina L-arginin iz puretine potiče sintezu dušične kiseline, koja je važna za protok krvi, kao i za povećan dotok krvi do maternice, jajnika i genitalija.

Pluća: Kupus, brokula, cvjetača i kelj
Ove namirnice daju nam jaku zaštitu u obliku antioksidansa koji štiti naša pluća od razvoja bolesti. Nekoliko studija pokazalo je njihovu povezanost s prevencijom od raka pluća.

Jajnici: Brazilski oraščići
Obiluju selenom koji su ključni za pravilan rad jajnika. Selen se bori protiv slobodnih radikala i štiti tkivo od prpadanja, a bori se i protiv rasta kancerogenih stanica. Studija iz 2012. pokazala je da prehrana bogata selenom i drugim antioksidansima smanjuje rizik od raka jajnika.

Mišići: Jaja
Mit o utjecaju jaja na razine kolesterola su netočne, tvrde danas stručnjaci. Jaja su odličan izvor proteina i povisuju dobri kolesterol, a loši tek neznatno. Obiluju leucinom, tvari koja poboljšava rast mišića.

Srce: Orašasti plodovi
Bogati su dobrim masnoćama i utječu na snižavanje lošeg kolesterola, što smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Mozak: Riba
Zbog omega-3 masnih kiselina koje su neophodne za razvoj mozga i očiju preporučuju se svima kako bi izbjegli ozbiljne neurodegenerativne bolesti poput Alzheimera i demencije.

Trbuh i želudac: Đumbir
Đumbir se preporučuje u trudnoći protiv mučnina, a pokazalo se da samo jedan gram može značajno smanjiti njihovu pojavu. Problemi s probavom također se mogu riješiti đumbirom, pogotovo kada je riječ o zatvoru. On poboljšava probavu i ubrzava pražnjenje crijeva.

leto-bikini-bez-strija

IZVOR: 24sata.hr