Kako doručkom pokrenuti cijeli organizam?

by | 19 rujna, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Za velik broj ljudi doručak je šalica kave, no nutricionisti upozoravaju kako je doručak izuzetno važan za pokretanje metabolizma. Oni koji svaki dan doručkuju su vitkiji, ali i zdraviji, pokazuju brojne studije.

Kod odabira namirnica za doručak vodite računa o njihovoj hranjivoj vrijednosti, ali i pravoj kombinaciji koja će pružiti tijelu sve potrebne nutrijente bez nepotrebnog gomilanja kalorija, kako piše “Huffington Post”.

Nakrcajte se proteinima za dužu sitost

Mnogi ljudi za doručak jedu peciva ili kruh s namazima. Nutricionisti ističu da su proteini neizostavan dio svakog doručka jer se probavljaju znatno duže od ugljikohidrata, zbog čega i osjećaj sitosti nakon doručka duže traje. Dobar odabir je zdjelica kukuruznih pahuljica s 2 dl mlijeka ili pak kuhano jaje.

Više vlakana za bolju probavu

Što je više šećera u doručku, to se on brže probavlja te ćete brže ogladnjeti nakon njega. Vlakna su iznimno važna za dugotrajan osjećaj sitosti i bolju probavu, a svaki doručak treba sadržavati pet grama vlakana. Cjelovito integralno brašno, pšenične mekinje, orašasti plodovi te voće i povrće namirnice su s velikim udjelom zdravih vlakana.

Masnoće za sitost
Posni obrok lišen masnoća jamči glad u roku od sat vremena nakon jela. Punomasni jogurt, sir, tuna ili jaja bogati su zdravim masnoćama od kojih se nećete udebljati, a pružit će dugotrajan osjećaj sitosti.

Mali obrok
Jabuka za doručak nije kompletan obrok mada je bogata vlaknima, mineralima i vitaminima i ona je tek uvod u doručak. Najbolje ju je pojesti 15 minuta prije doručka kako bi otvorila apetit, a pravilo je da se doručak treba sastojati od minimalno 500 kalorija, čime se sprječava kasnije prejedanje.

Doručkujte na vrijeme
Poanta doručka je pokretanje metabolizma, a pravilo je da ga treba pojesti u roku od sat vremena nakon ustajanja kako bi imao dobar efekt na organizam. Jedete li doručak u vrijeme ručka, ne samo da usporavate metabolizam nego unosite i više kalorija, kako upozoravaju nutricionisti.