DONOSIMO VAM PET dobrih razloga zašto je tamna čokolada korisna

by | 24 veljače, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Maye su tamnu čokoladu smatrale hranom bogova, danas je darujemo kako bismo iskazali nekome ljubav, a neki govore kako je tamna čokolada i odličan afrodizijak. Između ostalog, dobra je za zdravlje i pomaže pri mršavljenju.

Tamna čokolada sadrži više antioksidansa nego mliječna jer ima veći udio kakaa. Također, ima manje kalorija, zasitna je i bogata vlaknima, što je bolje za osobe koje imaju želju smršavjeti. Osim toga, ovih pet stvari dovoljno su dobar razlog da počnete jesti tamnu čokoladu:

Tamna čokolada i kakao bogati su antioksidansima – prirodnim spojevima, koje možemo pronaći u voću, povrću, žitaricama i orašastom voću. Antioksidansi štite naš organizam od prijevremenog starenja i mnogih bolesti, uključujući rak.

Čokolada sadrži serotonin, koji djeluje protiv depresije, i endorfin, koji daje osjećaj zadovoljstva.

Čokolada je odavno poznata kao afrodizijak. Tamna čokolada bogata je feniletilaminom – kemijskim spojem zbog kojeg se vjeruje kako stvara osjećaj zaljubljenosti. Istraživanje je pokazalo kako žene koje svakodnevno konzumiraju čokoladu imaju bolji seksualni život od onih koje to ne čine.

Bez obzira na svoj slatki okus, tamna čokolada ima niski glikemijski indeks. To znači da konzumiranje tamne čokolade ne podiže razinu šećera u krvi, što je dobra vijest za dijabetičare. Flavonoidi, koje sadrži čokolada, liječe dijabetes jer poboljšavaju osjetljivost stanica na inzulin i glukozu.

Tamna čokolada štiti zdravlje srca i srčanožilnog sustava. Klinička istraživanja potvrđuju da nekoliko kockica čokolade dnevno smanjuje krvni tlak, poboljšava protok krvi i sprječava stvaranje ugrušaka. Čokolada sadrži cijeli niz vitamina i minerala. Bogata je bakrom, magnezijem, kalcijem, kalijem i željezom.