Vaše oči mogu otkriti puno problema u organizmu

by | 29 prosinca, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Ovaj nevjerojatan i kompleksan dio tijela može nam otkriti puno o našem zdravlju. Ovo su neki znakovi koji vam mogu pomoći da lakše “pročitate” svoje tijelo, kako prenosi BrightSide.

Ječmenac

Ako ste ikada imali ječmenac, onda znate kakvu bol i iritaciju on izaziva. Kvržica kod oka se pojavljuje zbog začepljene lojne žlijezde i obično nestaje u roku od nekoliko dana, ali se može i zadržati i uzrokovati ozbiljne neugodnosti.

Ako se pojavljuje često ili se zadržava duže, može biti simptom karcinoma lojnih žlijezda. U slučaju da se često pojavljuje, obavezno posjetite svog liječnika.

Gubitak dlačica na obrvama

Razlozi mogu biti brojni: starenje, stres ili nedostatak hranjivih sastojaka. Moguće je i da je gubitak dlačica uzrokovan hipotireozom, usporenim radom štitnjače, koji u ekstremnim slučajevima može dovesti do gubitka kose. Ako primijetite da su se obrve prorijedile, možda je dobro da odete kod liječnika i provjerite stanje svoje štitnjače.

Zamagljen vid

Ako provodite dosta vremena pred ekranom računala, to može uzrokovati zamagljen vid. U današnje vrijeme ovo se sve češće događa te čak postoji i novi termin za to – “digitalno naprezanje očiju” ili “sindrom suhog oka”. Ako prepoznate ove simptome, također posjetite liječnika.

Žute bjeloočnice

Ovaj simptom bi mogao značiti da imate probleme sa žuticom. Također, može biti povezan sa stanjem žučnog mjehura ili žučnih kanala. Dakle, ako vidite da vam bjeloočnica postaje žuta, nemojte to ignorirati.

Slab ili zamućen vid

Svaka promjena vida je alarm koji se ne smije ignorirati. Ako primijetite da vam je vid naglo oštećen, zamagljen ili čak na trenutak nestao, odmah potražite liječničku pomoć jer su ti simptomi često prvi znakovi moždanog udara.

IZVOR: INDEX.HR