Dobro je znati: Kako pomoći ljubimcima u vrijeme potresa?

by | 30 siječnja, 2021
kako pomoći ljubimcima tijekom potresa

Ovaj članak originalno je objavljen na grazia.hr

Napokon smo izašli iz blagdanske sezone vatrometa i petardi, koje su u međuvremenu regulirane i novim zakonom. No, sada se neki ljubimci teško nose s potresima.

”Psima koji se boje potresa najviše ćemo pomoći ako uspijemo i sami ostati što smireniji. Naravno da to nije uvijek moguće, no naše će ponašanje i emocije utjecati i na njih”, započinje mi objašnjavati Jelena. Inače, Jelena Kallay savjetnica je za životinjsko ponašanje i osnivačica Vagabonda. Pomaže životinjama s problemom u ponašanju, ima školu za pse i edukacira vlasnike o pozitivnom pristupu u radu sa životinjama. Sve što ste naučili o svom kućnom ljubimcu do sada, sva ona neka “tvrda” pravila treninga, možete zaboraviti. Jelena će vas naučiti kako da dobrobit i sreću svog ljubimca stavite na prvo mjesto, paralelno ga i kroz zabavu učeći da se ponaša u skladu s vašim željama.

“Dobro je naučiti tehnike samopomoći u stresnim situacijama, primjerice, kako si pomoći disanjem  i slično. Što smo mi sabraniji, automatski ćemo više pomoći i njima.” Najbolja samopomoć i ono zbog čega ćemo se osjećati sigurnije jest unaprijed imati protokol koji smo, osim u svojoj glavi, prošli i fizički više puta kako bi nam ušao u naviku. “Preporuka je da se ne izlazi van iz prostora, osim ako smo u prizemnici i odmah je pri izlazu veća čistina uz kuću li stan, pa je dobro imati određen, najsigurniji dio prostora u koji odlazite kad počnete osjecati podrhtavanje. Nekim psima pomaže ako im u blizini tog prostora omogućimo da se zavuku u nešto (pazeći da nešto ne može pasti na to), kao pseći transporter ili boks, ili postavite pseću prostirku, krevetić.”

kućni ljubimci potres

Baš poput nas ljudi, i psi trebaju vježbati odlazak na sigurno kako bi im to iskustvo s vremenom postalo normalno. “Neka na tom prostoru za vrijeme vježbe dobiva keksiće, igračke, maženje ili igru s nama. Isto vrijedi i za mace, naučiti ih da je super ići u transporter, da je to normalno i ugodno iskustvo. Pazite da vam je transporter uvijek negdje pri ruci, a ne spremljen negdje izvan vidokruga. Kad vježbamo odlazak s psom do tog mjesta, nekad ćemo ga tamo vezati na povodac (čak i iako ide u transporter ili boks), a ako je manji dignete ga na ruke ili neka leži na svom mjestu. Znači, pripremamo ih na razne scenarije kako bi im to sve postane normalno. Ako znamo da je najsigurnije da odmah krenemo van, onda vježbajte taj dio, pazite da imate stvari za vas i psa pripremljene kod izlaza ili u vozilu. Znači, vježbamo brze i iznenadne izlaske iz prostora, ali na smiren način, uz naše jasno vodstvo. Vježbamo to uz igru, možemo s njima i veselo potrčati, ponuditi im igračku ili igru kad izađemo van. Nećemo se naravno igrati kad stvarno zatrese potres (osim ako uspijemo ostati toliko pribrani), a jako je važno da to sve nastavimo vježbati i nakon potresa (ako je prostor siguran za nastavak boravka) i naredne dane – tako da u slučaju novih potresa učimo ljubimca da je i dalje normalno da se tako ponašamo ponekad, pa time i onda kad je stvarno nužno.”

Baš kao što ste spakirali svoj ruksak za hitne slučajeve, nemojte zaboraviti, i potrepštine za hitne slučajeve za svog ljubimca. “Imajte spreman ruksak s psećim stvarima – boca vode, hrana, povodac, ogrlica s telefonskim brojem ako ju skidate kad ste kod kuće, prva pomoć, dekica, preparat za smirenje na biljnoj bazi. Ako se radi o nekom drugom ljubimcu, onda spremite ono što je primjereno toj vrsti, a nužno je za normalno funkcioniranje.”

Kad krene potres, neki se ljubimci u panici krenu bezumno kretati, ali sigurnije je da ostanu uz nas. “Ako pas nema ogrlicu ili ormu na sebi, možete se poslužiti povodcem i brzo napraviti omču oko vrata za prvu ruku”, savjetuje Jelena. “Čak i u slučaju straha moguće je da će i nama i psu kretanje kao i bivanje u sigurnom prostoru pomoći da se malo fokusiramo. Znat ćemo što trebamo raditi, mozak će imati okupaciju i znat ćemo da radimo nešto što nam pomaže da ostanemo sigurniji.”

A kako pomoći ljubimcima koji su cijelo vrijeme uznemireni i osjete i ona najmanja podrhtavanja koja nas prate ove dane? “Slobodno razgovarajte s njima smirenim glasom, a ako traže dodir, svakako ih i pomazite. Time im nećemo povećati strah, dapače – ponudit ćemo im osjećaj sigurnosti što je tad važno i za nas i za ljubimca. Prvom prilikom možete im slobodno dati i sredstvo za smirenje.”

Jelenu možete pratiti i kontaktirati i putem Facebook stranice Vagabond.

Foto: Unsplash