Do zdravog srca u samo pet koraka

by | 3 studenoga, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Jeste li znali da dobar san sprječava bolesti srca? Osim ovoga, postoji još puno jednostavnih načina da smanjite rizik od srčanih bolesti. Procijenjeno je da oko 58 milijuna Amerikanaca boluje od raznih vrsta srčanih bolesti, uključujući oko pola milijuna žena koje svake godine umiru od istih. Ipak, žene i dalje zaostaju u razumijevanju ove bolesti.

Pročitajte osnovnih pet koraka koji vam mogu pomoći u prevenciji bolesti srca…

Korak 1: Napravite osnovne pretrage

Krvni tlak, razina kolesterola i trigliceridi su najvažnije brojke koje morate znati prije nego što uopće krenete na put ka dobrom zdravlju vašeg srca.

Korak 2: Počnite se kretati

Vježbanje je jako bitno. Jednostavna, lagana šetnja od 30 minuta, par puta tjedno, može smanjiti rizik od bolesti srca i do 50 posto. Fizička aktivnost pospješuje i zdraviji san, smanjuje stres, poboljšava raspoloženje, smanjuje krvni tlak, razinu kolesterola, poboljšava opće stanje svijesti i sprječava gubitak pamćenja.

Korak 3: Smijte se od srca

Smijeh je najbolji lijek! Samo 15 minuta smijeha djeluje kao 30 minuta aerobika na vaš srčanožilni sustav. Smijeh utječe i na zdravo funkcioniranje krvnih žila i razvoj hormona u mozgu koji utječu na raspoloženje i smanjenje boli i anksioznosti.

Korak 4: Usredotočite se na svoj struk, a ne na težinu!

Struk je najbolja mjera vašeg zdravlja općenito jer je količina masnih naslaga oko struka izravno povezana s visokim krvnim tlakom, s visokim kolesterolom i izravno vas dovodi u opasnost od dijabetesa. Sve što trebate napraviti da bi vaš struk bio manji je definitivno korak u pravom smjeru. Liposukcija se ne računa!

Korak 5: Naspavajte se noću!

Spavanje je jedan od najvažnijih elemenata vaše dnevne rutine, značajno je podcijenjeno, ali je apsolutno od vitalnog značaja za vaše dobro zdravlje. Nedostatak sna utječe na povećanje krvnog tlaka, potiče stres, povećava apetit, a usporava metabolizam, smanjuje vaše raspoloženje i opće stanje organizma.

Tagovi: