Zašto neki beauty proizvodi s vremenom prestaju djelovati?

Evo razloga zašto gubite početni sjaj

by | 17 studenoga, 2021

Realno, onih prvih nekoliko dana kada isprobavamo novi serum ili kremu za lice jedan je od onih osjećaja koje pišemo u knjižicu sretnih trenutaka. Jednostavno, koža je predivna na dodir, sjaji, blista i izgleda besprijekorno.

Iako je koži potrebno dozvoliti barem 30 dana da se primijete promjene i djelovanje aktivnih sastojaka, s nekima jednostavno kliknemo na prvu. I sve je savršeno do trenutka kada naš novi omiljeni proizvod više jednostavno ne radi kako je radio prije. Logika iza toga je takva da kada uvedemo novi proizvod u rutinu, koža nam se počinje navikavati na nove sastojke i aktivne tvari zbog čega ih i trebalo postepeno uvoditi u rutinu kako ne bi bilo nepoželjne reakcije.

Svaka koža reagira drugačije, no iako od proizvoda očekujemo potpuno preobrazbu i najbolju kožu, oni to mogu učiniti samo do određene razine, nakon čega njihova uloga postaje održavanje postojećeg, dobrog stanja. Poanta svake beauty rutine je dosljednost, a ne učestalo mijenjanje zbog čega možemo dobiti reakciju, pa je važno da pustimo proizvode da rade čak i kad ne vidimo početni efekt.

Primjerice, retinolu, peptidima i serumima koji ciljano djeluju na poboljšanje vidljivih znakova starenja potrebno je i do devet mjeseci kontinuirane uporabe kako bi postigli cilj. Trenutan osjećaj savršenog djelovanja možda neće imati wow efekt nakon mjesec dana uporabe, ali njegovo djelovanje se nastavlja kontinuirano.

Kombinacija sastojaka
Osim prvotnog razloga koji može biti jednostavno manje vidljiv vama, može biti da vam neki sastojci jednostavno ne funkcioniraju zajedno i poništavaju jedan drugi. Primjerice, retinol i vitamin C bolje je koristiti odvojeno (na dane kada stavljate retinol, ne stavljate vitamin C i obrnuto), niacinamid se sjajno slaže sa svim proizvodima osim s vitaminom C, jer u tom slučaju koža neće imati nikakvih benefita od iti jednog.

Loše čuvanje proizvoda
Na kojoj temperaturi i u kojim uvjetima čuvate proizvod ovisi o učinkovitosti istog. Iako ih većina nas čuva u kupaonskom ormariću, bilo bi poželjno držati ih podalje od toplog i vlažnog okruženja. Toplina utječe i na to da se sastojci proizvoda mogu razdvojiti ili razgraditi pa bi bilo idealno pohraniti ih na hladnijem i suhom mjestu i zatvoriti odmah nakon uporabe kako bi što manje bili u kontaktu sa zrakom. Izbjegavajte odlaganje proizvoda na sunčanom mjestu jer će toplina ubrzati proces starenja formule. Ovo se posebno odnosi na retinol i vitamin C koji su nestabilni.

Foto: Jacob Ammentorp Lund via Getty Images