Izbor najboljih proizvoda s retinolom za početnike i one nešto iskusnije

Kako krenuti i što odabrati?

by | 25 listopada, 2021

Kad pričamo o sastojcima s anti-age učinkom, prvi koji nam pada na pamet u posljednje vrijeme je retinol o kojem se ne prestaje pričati u posljednjih nekoliko godina.

Ipak, bez obzira na to koliko bio “uspješan” u tretiranju i prevenciji znakova starenja, problem retinola je taj što nije najpogodniji za svaki tip kože, odnosno može izazvati iritacije i crvenilo na osjetljivoj koži pa ga je nužno odabrati s pozornošću. Budući da je retinol visoko aktivni sastojak, na njega koža može imati jake reakcije, posebno ako ste inače skloni crvenilima ili iritacijama.

Što je zapravo retinol?

Retinol je samo drugo ime za cijelu molekulu vitamina A. Smatran je kozmetičkim sastojkom i nalazi se samo u bezreceptnim proizvodima (većinom za njegu kože). Retinol može biti razložen u druge oblike vitamina A koji mogu biti pronađeni u proizvodima za njegu kože ili proizvodima koji se izdaju na recept. Bez obzira na brend ili teksturu, ovaj sastojak bori se s borama, neujednačenim tenom i prištićima.

Na što treba paziti kad je riječ o retinolu?

Prije svega, bitno je postupno uvoditi retinol u rutinu, svaki drugi ili treći dan, uvijek navečer, a ujutro obavezno stavljati zaštitni faktor. Imajte na umu da više nije i bolje, samo je količina veličine graška dovoljna za cijelo vaše lice. Nadalje, proizvodi s retinolom mogu biti nanošeni ispod očiju, ali ne i na kapke ni na područje ispod obrva. Ako primijetite znakove iritacije (ljuštenje, crvenilo, osjetljivost), nemojte udvostručivati proizvode s retinolom i/ili smanjivati učestalost nanošenja.

U nastavku vam donosimo preporuke za nekoliko proizvoda s retinolom za početnike, oni koji već neko vrijeme imaju retinol u rutini i za one nešto iskusnije.

Proizvodi s retinolom za početnike i one nešto iskusnije

Foto: PR, Youngoldman via Getty Images