Ove zime za njegu suhe i osjetljive kože trebat ćete samo ovaj uljni serum

Napravite ga sami koristeći samo dva sastojka

by | 16 studenoga, 2023
DIY serum za lice

Za njegu osjetljive kože, a pogotovo zimi, kamilica je savršen izbor. Na vrlo jednostavan način možete napraviti uljni serum koji se, uz samo jedan dodatni sastojak, lako pretvara u balzam.

Serumi za lice postali su jedan od neizostavnih proizvoda za njegu kože. Iako je njihova ponuda i više no šarolika i obilna, mnogi se žale da ne pronalaze pravi serum za lice za svoj tip kože ili problem. Mnogi od njih također su prepuni štetnih kemijskih sastojaka koji mogu dugoročno naškoditi vašoj koži.

Dakle, koje je rješenje? Ne koristite serum za lice? Ako vam gotovi serumi za lice ne odgovaraju, zašto ne biste zasukali rukave i sami napravili prirodni, domaći serum za lice. Obećavamo, postupak izrade ne može biti lakši a potrebna su vam samo dva, lako nabavljiva, sastojka – oba možete naći u biljnoj ljekarni.

Uljni serum od kamilice odličan je za zimsku njegu svakog tipa kože, a posebno je nježan i blagotvoran za osjetljivu kožu. Ako želite, možete napraviti korak dalje i od seruma napraviti njegujući balzam koji je pravi spas za ispucanu i dehidriranu kožu usnica ili peta. Recepte za ove divne prirodne njegujuće preparate donosi nam Andrea Anić Dokmanović, fitoterapeutkinja, inženjerka tekstilne tehnologije i autorica istoimenog bloga.

Pročitajte: 10 najboljih seruma s hijaluronskom kiselinom – za sve tipove kože

DIY serum za lice

DIY uljni serum od kamilice

Za izradu uljnog seruma potrebni su vam suhi cvjetovi kamilice, čista staklenka te biljno, hladno prešano bazno ulje odabrano prema svom tipu kože. Niste li sigurni koje odabrati, možete koristiti bademovo ulje jer odgovara svim tipovima kože, a posebno je nježno za osjetljivu kožu sklonu iritacijama.

Postupak pripreme

Prvi korak: Cvjetove kamilice potopite u ulje tako da ulje prekrije cvjetove, a može ga biti i mrvicu više. Za ovaj korak nije potrebna vaga niti bilo kakvo mjerenje. Jednostavno stavite suhe cvjetove kamilice u staklenku i prelijte ih uljem. Upravo ste napravili macerat koji sada treba stajati barem tri tjedna na toplome.

DIY serum za lice

Drugi korak: Nakon tri tjedna, macerat procijedite (najbolje kroz gazu) pa ga prelijte u bočicu. Dobili ste hranjivi uljni serum spreman za korištenje.

DIY serum za lice

Kako koristiti uljni serum?

Serum je najbolje nakon nanošenja kreme prstima utapkati u kožu lica, vrata i dekoltea ili nanijeti na mokro tijelo nakon tuširanja. Odličan je i SOS preparat kad god primijetite kakvo crvenilo na koži, upalu ili ekcem, pa čak i za opekline. Ukratko, serum od kamilice je blagodat za kožu kojoj je potrebno umirenje.

DIY serum za lice

DIY balzam od kamilice

Ako želite gušću pomadu koja će biti vaš go-to saveznik za zimsku njegu suhih i ispucalih usnica, ruku, peta ili laktova, prvo napravite serum od kamilice (prateći gore navedene korake), a zatim mu dodajte pčelinji vosak.

Postupak pripreme

Za ovaj korak potrebna vam je kućna vaga. Izvažite količinu dobivenog seruma od kamilice pa deset posto od te količine dodajte pčelinjeg voska. Oba sastojka otopite u vodenoj kupelji, pa prelijte u odgovarajuću ambalažu. Tek nakon što se balzam posve ohladi, zatvorite posudicu.

DIY serum za lice

Pročitajte: Serumi za lice nisu baš najpovoljniji, zato vam donosimo 3 jednostavna DIY recepta (za svaki tip kože)

Foto: Lilit Amirkhanian, iStock/Getty Images Plus via Getty Images; Andrea Anić Dokmanović