Koliko su trudnice i majke izložene diskriminaciji na radnome mjestu?

Istraživanje pokazalo u kojoj su mjeri trudnice i majke izložene diskriminaciji na poslu

by | 7 rujna, 2023
diskriminacija žena na radnom mjestu

Više od polovice zaposlenih majki iskusilo je neki oblik diskriminacije, bilo tijekom trudnoće, porodiljnog dopusta ili nakon povratka na radno mjesto.

Jedna od pet majki napustila je posao zbog negativnog ili diskriminirajućeg iskustva, pokazalo je novo istraživanje Pregnant Then Screwed.

Dobrotvorna organizacija udružila se s Women In Data kako bi ispitala više od 24 000 roditelja, otkrivajući diskriminaciju na radnome mjestu s kojom se žene suočavaju nakon što postanu majke.

Više od polovice (52 %) svih majki suočilo se s nekim oblikom diskriminacije bilo tijekom trudnoće, dok su bile na rodiljnom dopustu ili kad su se nakon toga vratile na posao.

Jedna od deset žena rekla je da su bile maltretirane ili uznemiravane tijekom trudnoće ili kada su se vratile na posao, a 7 % ih je izgubilo posao – bilo zbog otpuštanja, otkaza ili osjećaja da su bile prisiljene napustiti tu ulogu zbog svojih fleksibilnih radnih zahtjeva koji su im odbijeni ili zbog zdravstvenih i sigurnosnih problema.

Pregnant Then Screwed procjenjuje da to znači da čak 41.752 trudnice ili majke budu otpuštene svake godine.

Pročitajte: Dvije mame ispričale su nam što ih je naučilo majčinstvo i kako ih je ono promijenilo 

diskriminacija žena na radnom mjestu

Zabrinjavajuća je činjenica da je jedna od 61 trudnice rekla da im je šef insinuirao da trebaju prekinuti trudnoću.

“Ovi statistički podaci pokazuju koliko daleko moramo ići prije nego što majke doista budu prihvaćene kao ravnopravni članovi radnog mjesta”, rekla je Joeli Brearley, izvršna direktorica i osnivačica Pregnant Then Screwed.

“Znamo da se žene drukčije tretira od trenutka kad zatrudne. Na njih se gleda kao na rastresene i manje predane poslu. Pristranost se pojavljuje na brojne načine, utječući na zarade žena i potencijal za karijeru.”

Također, 73 % sudionika ankete otkrilo je da je kolega dao uvredljive komentare o njihovoj trudnoći ili rodiljnom dopustu, dok je 74 % njih doživjelo da im je kolega nagovijestio da im je učinak pao zbog trudnoće ili rodiljnog dopusta.

A neke su se žene čak suočile s primjedbama o načinu na koji izgledaju tijekom trudnoće, a 64 % je izjavilo da je njihov šef ili kolega dao neprikladne komentare o njihovom izgledu.

“Činjenica da je većina trudnica doživjela neprikladne ili ponižavajuće komentare kolega ili šefova o tome kako izgledaju sramotna je. Zašto kao društvo prihvaćamo da su žene meta takvog zlostavljanja? Ovi uvredljivi komentari ruše samopouzdanje žena, njihovu ambiciju i osjećaj pripadnosti”, rekla je Brearley, a piše Stylist.co.uk.

Pročitajte: Majčinstvo je ponekad užasno stresno, naučite smanjiti stres i rasporediti obveze 

Foto: Vasyl Dolmatov iStock/Getty Images Plus via Getty Images, shironosov iStock/Getty Images Plus via Getty Images