Dinja: Idealna namirnica za osvježenje tijekom vrućih ljetnih dana

by | 11 kolovoza, 2013

Ako ste u potrazi za zdravom i ukusnom hranom koja izaziva zadovoljstvo, nutricionisti vam savjetuju dinje. Dinje će vas osvježiti, niskokalorične su i imaju najveću količinu beta-karotena koji je antioksidans i smanjuje rizik nastanka nekih vrsta karcinoma…

Dinja je idealna namirnica za osvježenje tijekom vrućih ljetnih dana. Iako je njezina prava sezona između lipnja pa do kraja kolovoza, danas se može naći u bilo koje doba godine. U piramidi prehrane dinja je u ravnopravnom odnosu sa svim ostalim voćem, zbog čega je poželjno konzumirati je i do četiri puta dnevno. Bez straha je mogu konzumirati i osobe s viškom kilograma, jer u sto grama ima samo 34 kalorije, malo šećera bez obzira na to što je slatka, i čak 91 gram vode.

Puna je vitamina

Dinja sadrži i dosta kalija, kao i vitamina A i C. Ako ste na dijeti, dinja je odlično rješenje. Možete je jesti koliko želite, bez razmišljanja o broju kalorija. Tajna dinje je u velikoj količini vode. Ona vam neće samo ugasiti žeđ, već vas može i zaštititi od sunčevih opeklina.

Zaštitit će vas od sunca

Sok od dinje pomoći će vam da se zaštitite od štetnog zračenja sunca. Dinje su bogate antioksidansima, koji organizmu pomažu u zaštiti od štetnih radikala koji oštećuju stanice kože.

Njezine koštice su također zdrave

Osim ploda, koji je dobar i za uklanjanje viška vode iz organizma, mogu se jesti i suhe koštice dinje, koje se posebno preporučuju ljudima koji boluju od bolesti bubrega.

Dinja se ubraja u niskokalorično voće. Sadrži dosta kalija, zbog znatnog sadržaja vitamina A, a budući da sadrži i vitamin C, kalcij, magnezij, fosfor i biotin, dinju treba konzumirati u velikim količinama. Kalij pomaže organizmu u oslobađanju viška natrija i tako smanjuje povišen krvni tlak.

Dva antioksidansa koja sadrži, vitamin A i C, zajedno štite organizam od srčanožilnih bolesti i starenja. Dinja je bogata i tiaminom, niacinom, vitaminom B6, folatima, pantotenskom kiselinom. Od minerala sadrži željezo, magnezij, bakar, kalij, mangan i fosfor. Neka nova istraživanja tvrde da beta karoten iz dinje pomaže u borbi protiv karcinoma pluća, ali i kod raka vrata maternice i želuca.

Za osvježenje i dobro raspoloženje napravite sok od dinje. Sok iscijedite ručno ili u sokovniku i pomiješajte s jogurtom, medom i limunovim sokom. Tako dobivenu mješavinu pijte dva do tri puta dnevno po jednu čašu.

Izvor: cosmopolitan.hr