Evo kako si pomoći ako je vaše dijete sklono cendranju

by | 29 ožujka, 2020

Vjerojatno nema roditelja koji se nije našao u situaciji da pokušava dovršiti pospremanje stana ili što prije skuhati večeru, a sve praćeno cendranjem mališana koji uporno želi da sjednemo s njim i, na primjer, pročitamo mu omiljenu priču ili damo čašu soka.

Nešto starija djeca cendrat će drukčije, vrlo vjerojatno stalno spominjući da mu trebaju nove tenisice nabrajajući do besvijesti zašto mu baš toliko trebaju. I jedna i druga situacija velike su kušnje za roditeljsko strpljenje, pogotovo dok uz njih pokušavaju dovršiti neki posao.

Može vam pomoći samo činjenica da posve osvijestite da takvo djetinje ponašanje ima samo jedan cilj – privući pozornost roditelja kako bi im se ispunilo traženo, ali i tako vam želi nešto poručiti. S ciljem koji djeca žele postići možemo se složiti jer nije nerazuman niti bi im ga trebalo zabraniti. Stručnjaci napominju da je najvažnija poruka koju vam vaše dijete tako šalje, a to je da vas treba.

Cendranje će možda prestati samo ako mu se posvetite nekoliko minuta i pomazite se malo s njim. Ali, napominju psiholozi, treba razlikovati cendranje djeteta koja se ne osjeća dobro od onoga koje je naučilo na takav način postići neki željeni cilj. Koliko ćete često slušati cendranje svojih mališana, napominju stručnjaci, često ovisi o vama i tome kako ćete se u takvim situacijama postaviti.

Kad ćete kritizirati njihovo ponašanje, savjetuje psihologinja, dr. Erica Reischer, autorica knjige “What great parents do” (Što rade izvrsni roditelji), mora biti jasno da kritizirate način ponašanja, a ne cilj koji djeca žele postići. Pokazujući da ste ih čuli, starijima objasnite, a mlađima pokažite, da postoje i drugi načini da dođu do željena cilja.

Starijem djetetu možete reći da ćete brže odreagirati, i prije im otići kupiti ono što im treba, ako vas svojim stalnim cendranjem neće stalno usporavati u onom što radite, a na cendranje manje djece morate ponuditi alternativan način ponašanja. Na primjer, zaposlite dijete nečim dok ne dovršite ono što veće radite i obećajte mu da ćete mu se posvetiti čim obavite. Ako pokažete djetetu da cendrajući neće postići svoj cilj, ono će s vremenom odustati od takva ponašanja i zamijeniti ga prihvatljivijim.

Umjesto da se ljutite na dijete zato što želi da mu, na primjer, natočite čašu soka jer je žedno objasnite mu mirnim glasom da ćete mu dati soka, čime pokazujete da ste ga čuli i da uvažavate njegovu želju. Objasnite potom da vas od plačljiva glasa bole uši i da će ubuduće brže dobiti sok ako dođe i mirno vas zamoli da mu je natočite. Tako ste mu ponudili alternativni način ponašanja. Alternativni način može biti i neka igra ili drugo ponašanje koje smatrate prihvatljivijim od cendranja.

Samo imajte na umu da će drukčije izgledati dogovor sa starijim djetetom nego s malenim. Najvažnije je da im postane posve jasno da plačljivim glasom i cendranjem neće dobiti ono što žele, ali na roditeljima je da prepoznaju uzroke takva ponašanja koji nisu uvijek u domeni razmaženosti ma koliko to odrasli katkad paušalno takvim proglašavali.

Kod manje djece to može biti opoziv u pomoć u situacijama kad je nezadovoljno sobom i ne može si pomoći. Stručnjaci kažu da pred nerazumnim zahtjevima, poput želje da uzmu tuđu igračku, katkad samo treba pustiti da se isplaču. Prije nego što požurite prekinuti cendranje, pričekajte da vidite može li dijete samo prije odreagirati drukčije.

IZVOR: 24SATA.HR