Što je digitalni wellness, zašto je bitan i kako ga možete poboljšati?

by | 12 ožujka, 2021
digitalni wellness

Novi self-care trend za koji morate znati.

Koliko ste danas vremena proveli skrolajući društvenim mrežama ili gledajući u ekran svog računala? Prema nekim studijama, vrijeme koje provodimo gledajući u ekrane tijekom jednog dana iznosi otprilike 10,5 sati, no vjerujemo da je ta brojka još veća uzmemo li u obzir rad od kuće tijekom posljednje godine i činjenicu da je druženje s dragim osobama uključivalo ponovno – tehnologiju.

Tehnologija nam danas olakšava posao, ali i život općenito, stoga ovakve brojke ne čude. No, ono što je potrebno uzeti u obzir u ovo suvremeno doba jesu posljedice koje dugotrajni boravak pred ekranima i za računalom ima na naše mentalno i fizičko zdravlje. S obzirom na to da se od tehnologije više ne možemo u potpunosti odmaknuti, stručnjaci su u posljednje vrijeme počeli upotrebljavati novi termin – digitalni wellness.

digitalni wellness

Što je digitalni wellness?

Ovaj pojam označava stanje fizičkog i mentalnog zdravlja u digitalno doba. Drugim riječima, digitalni wellness se referira na mjere predostrožnosti koje moramo poduzeti kako bismo regulirate te poboljšali svoje zdravlje i ispravno koristili tehnologiju. 

Kad je riječ i psihološkim posljedicama tehnologije, stvar je jasna – ako ne reguliramo korištenje tehnologije i potonju ne koristimo ispravno, osjećat ćemo se manje povezano s ljudima i svijetom oko sebe. “Komunikacija s ljudima koju nam omogućava digitalna tehnologija je površna te se može narušiti dublje i značajne odnose”, objasio je svojedobno za Jeremy McCarthy, predsjednik Inicijative za digitalni wellness Global wellness instituta, a isto potvrđuje i studija American Journal of Preventive Medicine. Termin nomofobija pak označava strah i anksioznost koji se javljaju kada smo odvojeni od svog pametnog telefona, i to je termin o kojem stručnjaci posljednjih godina često razgovaraju. 

Osim psiholoških, vrlo su bitne i fizičke posljedice tehnologije. Manjak kretanja i nepravilni položaji tijela dok sjedimo za računalom u svom uredu (osobito onom kućnom) rezultiraju problemima kao što su “tech neck”, odnosno bolovi vratu, ramenima, ali i problemima s kralježnicom, koljenima, zglobovima… 

digitalni wellness

Kako poboljšati digitalni wellness

Ono što možete napraviti kako biste poboljšali svoj digitalni wellness je, za početak, reguliranje vremena provedenog u sjedećem ili ležećem položaju dok tipkamo po mobitelu, tabletu ili računalu. Ako sami ne možete regulirati vrijeme koje provodite pred računalom, od pomoći vam mogu biti brojne aplikacije koje će vas podsjetiti na to da je vrijeme za pauzu, pa čak i šetnju. 

Drugi, također vrlo bitan korak je oprema koja vaš digitalni wellness poboljšava. Danas postoje ergonomske stolice, ali i tipkovnice te miševi koji će vam omogućiti pravilno držanje, a time i izostanak fizičke boli. Primjerice, ERGO K860, ergonomska tipkovnica dizajnirana od strane Logitecha omogućava bolje držanje tijela, manje naprezanja i veću podršku. Ova zakrivljena tipkovnica će omogućiti i prirodnije pisanje jer poboljšava držanje pri tipkanju – kosi oblik smanjuje opterećenje mišića na zapešćima i podlakticama – održavajući ruke i ramena opuštenim.

digitalni wellness

Zakrivljeni okvir ERGO K860 postavlja vaše ruke, zapešća, prste i podlaktice u prirodnije držanje, pa ćete tako primijetiti nedostatak naprezanja u trenutku kad vam se ruke kreću tipkovnicom. Štoviše, dokazano je da ERGO K860 smanjuje mišićnu aktivnost za 21 % u gornjem trapeznom mišiću, u usporedbi s tradicionalnom Logitechovom tipkovnicom bez oslonca za dlanove, a to je ključni mišić u središtu leđa koji stabilizira i olakšava kretanje ramena i vrata. Također pruža spas za zglobove jer vam drži zglobove u prirodnom i udobnom položaju, bilo da sjedite ili stojite, i to uz pomoć inovativne podrške za palac. Mekani naslon za zglob stavlja podlaktice tik iznad tipkovnice, nudeći 54 % veću potporu zglobu, dok savijanje zgloba smanjuje za 25 %. Površinski dio čini 0,5 mm pletene tkanine s izdržljivim premazom otpornim na mrlje i lakim čišćenjem koji je gladak na dodir. Za podršku, tu je pjena visoke gustoće debljine 2 mm koja pruža ugodan i čvrst osjećaj koji podjednako raspoređuje pritisak. Za udobnost se pobrinula 4 mm MEMORY FOAM koja nudi ugodno i personalizirano davanje, poboljšavajući osjećaj ugode i opuštenosti.

digitalni wellness

Ovo fluidno i ultraprecizno iskustvo tipkanja, bez kompromisa u brzini i točnosti, ne bi bilo isto bez jednako neodoljivog miša. Ergo M575 Wireless Trackball uspijeva u isto vrijeme minimizirati vaše pokrete, a maksimizirati udobnost. Ovaj bežični miš ergonomskog oblika dopušta vašoj ruci potpunu opuštenost jer za korištenje kursora, nema potrebe za kretanjem niti stavljanjem ruke u neprirodan položaj! Zato ovaj iznimno responzivan miš možete koristiti svuda jer za razliku od drugih miševa, ovaj ne trebate micati, tako da je idealan za male uredske stolove ili putovanja.

digitalni wellness

Foto: PR