


Sastojci:
- 600 g pilećeg bijelog mesa
- 100 g suhe vratine
- 1 srednja glavica cvjetače
- 200 g sira (za ribanje)
- 1/2 žličice mljevene paprike
- prstohvat češnjaka u prahu
- 50 g margarina
- 3 žlice brašna
- 4 dl mlijeka, ulje
- 40 g parmezana
- mješavina začina
Način pripreme:
1. Cvjetaču natrgati na krupnije cvjetove i prokuhati u slanoj vodi.
2. Pileće bijelo meso narezati na šnicle i istanjiti ih tučkom za meso.
3. Posebno pomiješati mljevenu papriku, češnjak u prahu i malo mješavine začina po ukusu. Dobivenom mješavinom natrljati piletinu i oblikovati medaljone.
4. Pileće medaljone popržiti na vrućem ulju da porumene, a potom ih izvaditi iz masnoće i ostaviti na toplom.
5. U manjoj posudi otopiti margarin pa dodati brašno i kratko popržiti. Postepeno dolijevati mlijeko i kuhati uz neprestano miješanje dok se ne zgusne. U gotovi umak dodati parmezan i začine po ukusu.
6. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju poslagati pileće medaljone. Na svaki staviti kolut vratine, prekriti ga cvjetačom i preliti bešamelom. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok se ne uhvati korica. Zatim nakratko izvaditi iz pećnice i posuti naribanim sirom, te vratiti dok se sir ne otopi. Gotove šnicle držati na toplom do posluživanja.
Izvor: Dobra hrana



