Deset znakova koji ukazuju na to da pijete previše kave

by | 10 kolovoza, 2020

Kava spada u jedno od najpopularnijih toplih napitaka na svijetu. Velik broj ljudi bez kave ne može započeti dan zbog njezinih stimulativnih efekata.

Kofein, koji je zaslužan za sve ono što je kavu, no i ostale kofeinske napitke, učinilo toliko popularnom, razbuđuje mozak, čini da se osjećamo budnijima i prisutnijima te nam podiže fokus i razinu energije. Nova istraživanja pokazuju da je kofein dobar za naše zdravlje jer ubrzava metabolizam, potiče motoričke sposobnosti, djeluje protuupalno te smanjuje rizik od srčanožilnih bolesti i dijabetesa. No to ne znači da ga trebamo piti i unositi u svim oblicima ili u velikim količinama jer krive vrste napitaka i prekomjerne količine kofeina mogu utjecati loše na ljudski organizam.

Kako znati jeste li unijeli previše kofeina u organizam

Koliko kofeina je previše kofeina, pitat će se neki. No prije nego što odgovorimo na ovo pitanje, moramo napomenuti da jedinstvenog odgovara na ovo pitanje nema. Kofein na svakoga utječe drukčije, pa će jedna doza kofeina nekome biti premala, a nekome prevelika. To, prije svega, ovisi o čovjekovom metabolizmu. Osobe s bržim metabolizmom moći će unijeti veću dozu kofeina, a preporučuje im se četiri šalice kave dnevno. Osobe sa sporijim metabolizmom ne bi trebale popiti više od dvije šalice kave.

Neki od znakova da ste organizam preopteretili kofeinom jesu ubrzan rad srca, nervoza, anksioznost, povišen tlak, neuravnoteženost elektrolita, dehidracija, nesanica, glavobolje te probavni problemi. Ono što također morate znati jest činjenica da nije svaka vrsta kave ista te zbog toga ne trebate gledati samo na količinu kofeina nego i na vrstu pića, njezinu kvalitetu, sadržaj te učestalost konzumiranja.

Foto: Unsplash