Deset razloga za svakodnevno konzumiranje voća

by | 28 listopada, 2013

Još u djetinjstvu su nas stalno tjerali da jedemo voće, ali su nam rijetko objašnjavali zašto je to bitno.

1. Hidratacija

Meko ili tvrdo, žuto ili zeleno… svako voće sastoji se uglavnom od vode. S obzirom na to ljudsko tijelo čini 70 posto vode, jasno vam je koliko je važno za naše zdravlje da unosimo dovoljne količine tekućine. Svježe voće je jedan od najboljih izvora, kao i ocijeđeno.

2 . Hrana za mozak

Ako se ne možete sjetiti gdje ste ostavili ključeve od stana, gdje ste parkirali automobil, kada je vašem prijatelju rođendan… svakodnevno konzumiranje najmanje 200 grama voća će povoljno utjecati na vaše pamćenje. Voće spada u najbolju hranu za mozak, pokazala su brojna istraživanja.

3. Zdravo tijelo

Zahvaljujući vitaminima i mineralima koje voće sadrži, moglo bi se reći da spada u prirodne lijekove. Već vam je poznato da jedna jabuka dnevno, na primjer, čuva naše zube i desni, da poboljšava imunitet. Citrusno voće je posebno blagotvorno tijekom zime, zahvaljujući vitaminu C koji nas čuva od prehlade i gripe, a bobičasto voće je izvor željeza.

4. Lijepo lice

Voće je dvostruki saveznik naše ljepote – kada ga jedemo i kada ga nanosimo na kožu lica. Tako, na primjer, flavonoid u grožđu čisti organizam od toksina i povoljno utječe na kožu. Maska od izgnječene lubenice daje vlagu, a ribana jabuka je odlična za masnu kožu. Svako voće možete “podijeliti” sa svojim licem – malo grickajte, malo stavite kao masku.

5. Dobra probava

Voće je bogato vlaknima zbog čega je sastavni dio uravnoteženog načina prehrane. Zahvaljujući namirnicama bogatim vlaknima, izbjegavamo određene bolesti, kao što su visok krvni tlak, ali i bolesti organa za probavu. Većina voća ubrzava probavu i izbacivanje viška tekućine iz organizma.

6. Bez masti i lošeg kolesterola

Za razliku od mesa i mliječnih proizvoda, voće možete jesti svakodnevno bez straha da ćete začepiti vaše arterije. Voće sadrži šećer i zbog toga ne treba pretjerivati ukoliko imate dijabetes, ali u svakom drugom slučaju voće je najbolji izbor.

7. Popravlja raspoloženje

Zdravo tijelo, lijepa koža, bolji imunitet, što vam još treba da biste se osjećali dobro? Sočni okusi, neodoljivi mirisi, neponovljive boje i oblici kakve nam samo priroda može podariti, također ćete naći u voću i time utjecati na svoje dobro raspoloženje.

8. Čuva okolinu

Riba je također zdrava, ali i dupinima treba tunjevina, a otpad koji nastaje uzgajanjem životinja za ljudsku prehranu, ozbiljno šteti našoj okolini. S voćem nije tako – konzumiranje jabuka, grožđa, ananasa… ne postavlja pred nas etičke i ekološke nedoumice.

9. Nije skupo

Naravno da može biti skupo ukoliko nije s domaćeg podneblja, ako je tropsko, stiglo na naše tržište iz dalekih zemalja. Ako nemate novaca za takvo voće, navalite na domaće i znajte da ono ne mora biti krupno i “bez mane” da bi bilo zdravo. U narodu se kaže – “crvi idu samo na neprskane jabuke”.

10. Dobro za dijetu

Pokušajte jednom tjedno biti samo na voću. Jedite po 300 grama za svaki obrok, a između toga dosta vode. Čaj ili kava ujutro su dozvoljeni. Oni koji su izdržali, a nije teško ako odaberete voće koje vam najviše odgovara, ili ih kombinirate nekoliko, kažu da su se sutradan osjećali fenomenalno.

Izvor: Mondo