Deset namirnica kao stvorenih za detoksikaciju

by | 2 lipnja, 2014

Ljeto i toplo vrijeme već kucaju na vrata, te je potrebno posvetiti malo pažnje svom izgledu.

o-DETOX-facebook

Vježbanje, zdravija prehrana, izbacivanje alkohola i prerađenih šećera iz prehrane bit će nam od velike pomoći u postizanju glavnog cilja – vitke linije – ali postoje i neke namirnice koje će nam pomoći da napravimo neophodnu detoksikaciju, odnosno čišćenje organizma.

Potočarka

Ovu ljekovitu biljku možete raditi kao i svaku drugu svježu salatu, a ona će slobodne radikale držati podalje od stanica vašeg organizma. Znanstvenici tvrde da njezino svakodnevno konzumiranje sprječava pojavu tumora, a ona pomaže i rad enzima koji čiste i obnavljaju jetru te je i prirodni diuretik, piše Mini magazin.

Voda i limun

Limun je odličan izvor vitamina C, a poznat je i po tome što pomaže u sagorijevanju masnoća i detoksikaciji. Čaša vode s limunom svakog jutra će vam pomoći da regulirate probavu, te osvježite i pročistite organizam.

Povrće tamnih listova

Postoji više načina da ga ubacite u svakodnevnu prehranu – jedite ga na salatu ili ga dodajte juhama i drugoj kuhanoj hrani, a možete ga čak i lagano popržiti na maslinovom ulju. Povrće tamnih, zelenih listova povećava razinu klorofila u probavnom traktu, što pomaže tijelu da se oslobodi toksina životne sredine, kao što su smog i herbicidi.

Svježe voće

Voće sadrži vitamine, antioksidanse i vlakna, pa se preporučuje njegovo konzumiranje u što većoj mjeri. Jabuke, kruške, naranče – ma što god vam se jede, bitno je samo da bude svježe.

Kupus

Kupus je poznat po svojim osobinama “čišćenja” jetre. Možete ga jesti na salatu, a preporučujemo da ga pomiješate s jabukama i kimom – prava gozba za nepce i jetru.

Artičoke

Brojne studije pokazuju da su artičoke jako dobre za jetru i žučnu vrećicu. One, također, sadrže visoku razinu cinarina koji sprječava lošu probavu hrane i stimulira zdravu probavu.

Cikla

Ako imate problema sa žučnom vrećicom, obavezno jedite ciklu. Njezina vlakna pomažu proizvodnju antioksidativnih enzima u jetri koji pomažu žučnoj vrećici i jetri da otklone toksične supstancije u tijelu.

Češnjak

Češnjak je dobar prijatelj vašoj jetri, jer joj pomaže da se riješi slobodnih radikala koji se stvaraju u tijelu. Osim toga, češnjak je poznat po svojim ljekovitim svojstvima kod većeg broja bolesti.

Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži visoku razinu katehina koji ubrzavaju aktivnosti jetre i povećavaju proizvodnju enzima za detoksifikaciju. Preporučuje se bar dvije šalice dnevno.

Integralne žitarice

Integralne žitarice bi uvijek trebale biti vaš izbor! Osim što sadrže visoku razinu hranjivih tvari i antioksidanasa, one su bogate i vlaknima koja će vam pomoći da regulirate probavu. Zato, umjesto bijelog kruha, uvijek se odlučite za onaj od integralnih žitarica.

Izvor: Nezavisne novine

Foto: shutterstock