Aloe vera kao sredstvo za ublažavanje crvenila: da ili ne?

by | 16 srpnja, 2019

Dermatolozi već godinama upozoravaju kako je vrlo bitno zaštiti kožu od prekomjernog izlaganja suncu jer to može dovesti do dugotrajnih oštećenja. Dakako, oni kojima koža ipak pocrveni zbog izlaganja sunca obično će odmah posegnuti za nekim brzopteznim rješenjem, poput npr. preprata na bazi Aloe vere, no najnovija istraživanja pokazala su kako dosad najpopularnija sredstva za ublažavanje crvenila kože i nisu toliko učinkovita te da čak mogu i nanijeti čak i više štete nego koristi, kako javlja tportal.

Istraživanja su pokazala da nanošenje nekih proizvoda pa čak i krema na bazi aloje nije tako dobra ideja, pa znanstvenici upozoravaju kako je puno bolje rješenje korištenje gela na bazi aloke budući da se lakše upija i manje opterećuje kožu od kreme koja je puno “teža”.

“Neka sredstva za njegu kože nakon sunčanja imaju bogatu, gustu konzistenciju koja sadrži ulja, koja stvaraju barijeru na vrhu kože te mogu pogoršati upalu i stvoriti osjećaj žarenja”, objašnjava stručnjakinja za kožu Michaella Bolder.

Osim toga, mnoga sredstva za njegu kože sadržavaju mirise i kemikalije koje će dodatno nadražiti kožu.

“Aloe vera je dugo vremena vrlo cijenjena zbog svojih ljekovitih svojstava, a zahvaljujući neposrednom učinku hlađenja na kožu, najpopularnije je sredstvo za njegu”, kaže Lorraine Shrivener iz klinike Eden Skin dodajući kako je Aloe vera najsnažnija kao čist gel.

Ipak dr. Ross Perry ističe kako ljekovita svojstva Aloe vere tehnički nisu potvrđena znanstvenim istraživanjima, no zasigurno je bolje koristiti gel nego kremu.

“Aloe vera je tradicionalan biljni lijek za koji se vjeruje da smanjuje simptome opeklina od sunca”, objašnjava on, no nema znanstvenih dokaza kako je ona doista i učinkovita.

U svakom slučaju, najbolje je držati se preporuka liječnika o neizlaganju suncu u razdoblju između 10-17 sati kako biste izbjegli opekline koje mogu dugoročno nanijeti veliku štetu vašoj koži.

Foto:  Jessica Lewis / Unsplash

IZVOR: N1.HR