Dermatologinja otkriva jesu li nam dnevna i noćna krema doista potrebne

Jedna ili dvije kreme dnevno?

by | 15 siječnja, 2022

Svi znamo, mnogi u svojim skincare rutinama koriste dnevnu i noćnu kremu, pa i dodatno kremu sa zaštitnim faktorom ako je potrebno.

No postoji i ona druga strana ljudi koja tvrdi da nema potrebe za dvije različite kreme ako u jednoj možeš pronaći baš sve što tvojoj koži treba. Istina nije baš takva jer se koža različito ponaša tijekom noći, pa zahtijeva i nešto podrobniju njegu, dok je tijekom dana druga stvar i koža zahtijeva lakšu njegu. Kako odabrati pravu dnevnu i noćnu kremu s obzirom na tip kože, u čemu je zapravo razlika i trebamo li obje kreme na dnevnoj razini, otkrila nam je Dora Madiraca Glasović, specijalistica dermatologije i venerologije u KBC Sestre milosrdnice.

Trebamo li doista dnevnu i noćnu kremu?

Našoj koži potrebna je fotoprotekcija i zaštita od štetnih vanjskih utjecaja tijekom dana, ali i hidriranje i regeneracija tijekom noći. Teoretski, to je moguće postići jednom kremom, ali kakvog smisla ima primjerice koristiti SPF tijekom noći? Dnevne i noćne kreme sastavom su drukčije, formulirane da zadovolje specifične potrebe naše kože i njihovom kombinacijom postižemo zdrav i njegovan izgled.

Koja je razlika?

Dnevne kreme laganije su teksture, trebale bi sadržavati zaštitni faktor širokog spektra i predviđene su za nanošenje prije make-upa. Često u svom sastavu sadrže i antioksidanse kako bi zaštitile kožu od štetnih vanjskih utjecaja i oksidativnog stresa.

Noćne kreme su bogatije, gušće i sadrže veću koncentraciju aktivnih tvari koje dubinski hrane i hidriraju kožu, pospješuju sintezu kolagena te djeluju na znakove starenja. Aktivni sastojci noćnih krema najčešće su retinol u različitim koncentracijama, AHA/BHA, hijaluronska kiselina i ceramidi.

Na što paziti kad biramo kremu za dan i za noć s obzirom na različite tipove kože?

Dnevna krema trebala bi sadržavati zaštitni faktor širokog spektra bez obzira na tip kože. Također, svim tipovima kože odgovarat će i sastojci poput ceramida, hijaluronske kiseline i antioksidanasa. Nekomedogene hidratantne kreme sa protuupalnim i seboregulirajućim svojstvima idealne su za masnu i aknama sklonu kožu. Osobe s osjetljivom kožom trebale bi obratiti pozornost na aktivne sastojke u noćnim kremama, poput retinola i alfa i beta hidroksi kiselina koje mogu uzrokovati značajnu iritaciju. To ne znači da je nužno potpuno ih izbjegavati jer imaju brojne dobrobiti, ali potrebno je pripaziti na njihovu koncentraciju i uvoditi ih postupno u rutinu njege.

Foto: paulynn via Getty Images