Datulje – zimski slatkiš broj jedan

by | 23 siječnja, 2013

 Datulje rastu u golemim grozdovima na palmi, lako se beru, čuvaju i prevoze, te se nazivaju i zdravim kolačima koji rastu na drvetu. Ovo voće sadrži 80 posto ugljikohidrata, zajedno s proteinima, mineralima i vitaminima. Imaju malo masnoće, nemaju kolesterola i jako su zdrave.

Datulje jačaju tijelo, smanjuju kolesterol u krvi, reguliraju probavu, štite trbuh od nametnika i bakterija. Ovo jedinstveno voće je bogat izvor antioksidanata, koji su vrlo važni za zaštitu od srčanih bolesti, raka i starenja.

Datulje su bogate prirodnim šećerom i imaju intenzivan ukus, pa tako u potpunosti zadovoljavaju želju za slatkim. Pomiješajte šalicu suhih datulja sa šakom oraha ili nekog drugog izvora proteina i bit ćete puni energije.

Osim toga, datulje jačaju mišiće i srce. Istraživanja su pokazala da redovna konzumacija suhih datulja može ojačati srčani mišić, te da kod trudnica može ojačati mišiće maternice i tako olakšati porođaj

Kao i drugo voće, treba ih jesti na prazan želudac kako bi se najbolje iskoristili hranjivi sastojci. Ne treba ih konzumirati u velikim količinama jer debljaju.

Od datulja možete napraviti džem, sirup, staviti ih u med, ili napraviti pastu koja se koristi za kolače. Datulje također  idu u pite i čokoladne bombone, ali i u rižu.

Izvor: Life Content