Danas je svjetski Dan palačinki, a mi vam donosimo zdrave opcije najdražeg deserta

by | 16 veljače, 2021

Svjetski Dan palačinki napokon je stigao i imamo još jedno opravdanje da danas kroz cijeli dan jedemo našu omiljenu slasticu.

Iako je teško odrediti kada su i kako nastale palačinke, pouzdano se zna da su slične slastice jeli stari Grci i Rimljani. Palačinke se smatraju drevnom hranom, a riječ “palačinka” u spisima se pojavljuje 1430. godine. Analize žitarica škroba pronađenih na 30.000 godina starim alatima upućuju na to da su ih ljudi pripremali već u kamenom dobu. Možda to nisu bile palačinke okusa i izgleda kakvog su danas, no ideja je ista, ravna, pržena slastica. Stari Grci su izrađivali slasticu sličnu današnjim palačinkama koju su punili medom, stari Rimljani su također radili slasticu sličnu današnjim palačinkama, koja je opisana u Apiciusovoj kuharici. Srednjovjekovne palačinke bile su znatno teže od današnjih palačinki. Svaka palačinka razlikuje se od kulture do kulture, pa smo tako i mi uzeli oduška da adaptiramo svoje.
Kako ipak ne bi pretjerali s unosom loših namirnica u naš organizam jer znamo da ćemo ih jesti bez granice, odlučili smo podijeliti s vama nekoliko najdražih recepata za zdrave palačinke. Ako ste ljubitelj banana ili borovnica svakako ćete doći na svoje, a punjenje ostavljamo vama na izbor – zasladite se po želji.

Najjednostavnije zdrave palačinke
Sastojci:
1 cijelo jaje
2 bjelanjka
1 banana

Priprema:
Ogulite bananu i vilicom je zdrobite u kašicu. Dodajte jaja i bjelanjke i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Pecite kao klasične palačinke. Ovom količinom ćete dobiti 2-3 klasične palačinke.

Proteinske palačinke s borovnicama
Sastojci:
1 mjerica proteina
3 bjelanjka
120 g zobenih pahuljica
1/2 banane srednje veličine
120 g borovnica
2 čajne žličice praška za pecivo

Priprema:
Zobene pahuljice ubacite u blender i izmiksajte dok ne dobijete smjesu nalik brašnu. Dodajte jaja, bananu, whey protein i prašak za pecivo i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte borovnice i izmiješajte žlicom kako se borovnice ne bi smrvile. Pecite kao klasične palačinke.

Palačinke s bademovim maslacem
Sastojci:
1 mjerica proteina, okus vanilija
3 bjelanjka
60 ml vode
1 žlica bademovog maslaca

Priprema:
Sve sastojke osim bademovog maslaca pomiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Po potrebi dodajte još vode kako bi bilo rijetko kao za klasične palačinke. Pecite kao klasične palačinke. Na gotovu palačinku dodajte bademov maslac i uživajte.

Palačinke od kokosa
Sastojci:
60 g zobenih pahuljica (naruči ovdje)
1/3 mjerice whey proteina, okus vanilija (naruči ovdje)
3 bjelanjka
60 g kokosovog čipsa
60 ml bademovog mlijeka
1/2 čajne žličice praška za pecivo

Priprema:
Pomiješajte sve sastojke zajedno dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Pecite na tavi, kao klasične palačinke.

Zobene palačinke
Sastojci:
240 g zobenih pahuljica
1 mjerica proteina
3 bjelanjka
60 ml vode
1 čajna žličica cimeta
1 žličica praška za pecivo

Priprema:
Sve sastojke ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Po potrebi dodajte još vode dok ne dobijete dovoljno rijetku smjesu, kao za klasične palačinke. Pecite kao i obične palačinke.

Foto: Unsplash